Ще направя днес крем Карамел с подсказаната рецепта на моята приятелка от екзотична Гърция! Всеки ще каже и какво толкова един крем Карамел, е за мен беше един плюс тази рецепта, защото този начин е друг. Но днес ще Ви предложа новият вариант за мен.
Нужни продукти:
800 мл. прясно мляко, 6 яйца, 1 ванилия, 1 пакетче лимонена захар, 1 ч.ч. захар
За карамела:
1 ч.ч. захар, 1 ч.л. вода, 2 капки пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
В дълбок съд разбиваме яйцата. Затопляме леко млякото и към него добавяме захарта и бъркаме докато се стопи напълно. Смесваме млякото с яйцата като не спираме да бъркаме, добавяме ванилията и лимоновата захар.
След като сме направили сместа преминаваме към направата на карамела. В съд поставяме захар, вода и лимонов сок и започваме да нагряваме докато се стопи и получи златист цвят. Докато е топъл карамела разливаме по чашките да покрие дъното. Отгоре сипваме предната смес с млякото, като задължително прецеждам.
В тавата сипваме вода , да се пече на водна баня за да се запази влагата в крем карамела. Фурната е включена на 150 С , печем около 60 минути. След като е готов крем Карамела е хубаво да бъде охладен преди сервиране.
След като се охлади добре покривам купичките с фолио за свежо съхранение и прибирам в хладилник. Така крем карамела се запазва и няма да приеме странични миризми. Ще бъде свеж и на следващият ден.
На следващият ден сервирам и гарнирам според настроението, може и с пресни плодове или както в случая със сладко от малини. Всичко е въпрос на фантазия и вкус. Да Ви е сладко! Сега и аз ще се почерпя за да опитам.
О да, страхотен е, с лек аромат, леко загатващ на свежест от лимона. Оригинално е! 🙂
Нека да продължим нашата романтична разходка!
“Всичко, абсолютно всичко на тази земя има смисъл и дори и най-дребните неща трябва да бъдат зачитани.”Паулу Коелю
Коментари
Публикуване на коментар