СОЧНИ ОХЛЮВИ С ОРЕХИ И ТАХАН
Вчера си седях и си мислех, какви времена бяха, като ходех на училище. В средното ходихме с униформи, емблеми и вързани коси. Бяхме стриктни ученици. Помня веднъж имахме свободен час и къде, къде, забихме се в сладкарница “Захарно петле”. То и без това нямаше кой, знае къде да се ходи. Там предлагаха много и различни вкусотии. Като видяхме пресните охлювчета си поръчахме от тях с швепс. Всичко струваше стотинки, а и беше голям лукс, да кажеш, че си бил там. Така, че тези охлювчета ми напомнят на тях. Сочни и много вкусни. Винаги е много хубаво да си припомниш доброто старо време.
Продукти:
50 гр. краве масло
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. захар
5 гр. суха мая
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
1 яйце
4 ч.ч. брашно (приблизително)
1 жълтък за мазане
200 гр. таханов крем за пълнеж
1 ч.ч. счукани орехи за пълнеж
за сиропа:
1 ванилия
1 к.л. лимонтозу
800 мл. вода
1 кг. захар
Начин на приготвяне:
Смесваме млякото, захарта и маята и оставяме за 10 минути да почине. В широка купа сипвам брашното правя си кладенче и започвам да добавям другите продукти и накрая и млякото с маята. Омесвам да стане на тесто.
Коментари
Публикуване на коментар