ТИКВЕНИ ЩРУДЕЛИ

Много вкусни, идеални тъкмо сега им е времето. Есен е, но все още има топли дни. Тиквата всякак ми харесва- печена, варена, а е и полезна. Реших да не е тиквеник, а нещо по Австрийски да изглежда и звучи. Доволна съм от резултата, стана гениално апетитно. Всички се нахвърлиха да ги пробват, ами то как да издържиш на аромата! Горещо Ви ги препоръчвам, няма да съжалявате!  🙂

Продукти:

500 гр. тиква
1 к.ч. олио
1 ч.ч. орехи счукани
1 1/2 к.ч. захар Сладея
1 ч.л. канела
1 кг. Бутер тесто
1 яйце за мазане
захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Изчистваме тиквата от корите и семките.

Настъргваме я на ренде.
В съд сипваме олиото и тиквата и я пържим на котлон за да изпари водата и да омекне.

Бутер тестото от предната вечер е хубаво да престои в хладилника, не трябва да е замръзнало.
Разстиламе тестото върху набрашнена повърхност и разточваме в една посока. С вилица надупчваме цялото тесто, разделяме на две равни части по дължина.

Плънката се разделя на две. Разбиваме си яйцето. Включваме фурната на 200 С да загрява.
Сипваме от плънката обилно от край до край.

Чак сега режа на пет равни части и мажа в другият край с яйцето. После навивам на ролка и слагам в тава покрита с пергамент.

От едно тесто излизат 10 щрудела. После ги мажа с яйце отгоре и ръся захар. Може  без да слагате захар отгоре, ако харесвате после ги направете с пудра захар. Направете както ви харесва. Аз ги харесвам така, искам да блестят като коледни играчки.

 

Пека до златисто, после ги вадя и оставам на страни да се охладят! Чудени са с топло мляко, чай или кафе. Е, добър апетит, че се окапах вече!

 

 

 

Коментари