Гулаб Джуман е индийски десерт съвсем различен по вкус от това което сме опитвали някога. Няма как да обясня какво представлява по вкус. Но само ще кажа, че ще ви хареса ориенталският вкус. Рецептата която ще ви предложа е напълно адаптирана и всеки може да си позволи да опита, единствено съм заменила маслото, не че не се намира масло Гхи, но исках да опитам с качествено краве масло. Резултата е повече от положителен и може да се пробва. Тази рецепта е на Nisha Madhulika.
Продукти:
за тестото:
135 гр. Сухо мляко
150 гр. Прясно мляко
55 гр. Краве масло
След това ще ви трябва 5 с.л. брашно и 1 к.ч. прясно мляко
За сиропа: 400 гр. захар и 250 гр. вода
За пълнеж: Кашу 8 бр. и Шам фъстък 8 бр и 8 зрънца Кардамон. Кардамона се стрива и се разделя на 2 части. Едната част се смесва с натрошените ядки, а другата част се смесва с сиропа. Кардамона предава много загадъчен аромат истински афродизиак.
Начин на приготвяне:
В тефлонов тиган разтапям маслото, добавям прясното мляко и сухото мляко.
Ето тези продукти които са показани на снимката. Добавят се последователно и се бърка с дървена лъжица докато започне да се оформя на тесто. Работи се енергично при средна температура.
След като вземе да се оформя на тесто се отмества от котлона.
Натрошаваме ядките и приготвяме сиропа.
Сиропа се прави много гъст, капване в/у порцеланова чиния и капката да не се разлива.
След това започваме да месим така полученото тесто като преди това отделяме 1 с.л. и разбъркваме с ядките да стане като на трохи. Самото тесто го месим в табла, като добавяме брашно и прясно мляко. Месим докато тестото се събере изцяло. Но да не е твърдо!
В дълбок тиган сипваме олио загряваме го и приготвяме за пържене. От тестото правим топчета с големина на орех и в средата слагаме от пълнежа ядки. Хубаво се овалват за да приемат форма на топче. После се пържат в нагорещената мазнина до зачервяване. Вадят се с решетъчна лъжица в/у хартия и после се потапят в сиропа.
Хубаво е да се консумират след като се охладят добре. Може да се съхраняват в стъклена купа с капак в хладилник.
Желая ви Добър Апетит с Гулаб Джамун!
Коментари
Публикуване на коментар