Проблеми със съня при малките деца

Хубаво е детето да има изграден режим за сън и бодърстване. Ако възникнат здравословни проблеми, неминуемо ще се отрази и на съня. С други думи подготви се за всякакви изненади, но без да се изпада в ненужна паника. Опитайте се да облекчите състоянието на мъничето. Ще се опитам да изредя няколко възможни прояви на безсъние, които съм наблюдавала при отглеждане на моите деца. Искам да ви кажа, че когато ставаш майка за първи път, притеснението е повече от голямо. Няма такова сравнение, аз самата съм изпадала в ужасни състояния- бебето плаче и аз с него, защото не знам как да му помогна. Но после вече, след като добих опит и знание, нямах такива притеснения. Затова без паника Моля. Ще опиша някой мои наблюдения:

  • При растеж на зъбче–  Преди зъбчето да пробие започва да мъчи малкото човече. А се знае зъб боли нощем най-много. Това обикновено предизвиква плач и неспокойни нощи за цялата къща. Измийте си ръцете добре и масажирайте венеца там където ще излиза зъбчето. Също така в аптеките се продават такива гелчета за масажиране и успокояване. Но преди това прочетете описанието, за да не се прекали с дозата. Има и такива специални силиконови залъгалки с различни аромати. От всичко до тук все нещо може да помогне. Но се иска упоритост и спокойствие от ваша страна.
  • При колики– Тези колики като ги чуех косата ми се изправяше, всеки ми даваше съвет един пробвал едно друг-друго. Но да ви кажа това са бели кахъри. Най-важното през този период да показваш близост към детето и много любов. Какво правех аз- нахраня го, след това задължително да се оригне и като започнем да се преспиваме го прегърна с облегната главичка на моето рамо и така с леки поклащащи движения се унася и заспива. Ако решите да правите чай, най-добре да е копър. Той облекчава подуванията и болките в коремчето. Може също да поставиш затоплена кърпа на коремчето. Хубаво е да се знае, че и това ще мине :).
  • При кожни обриви– Има един период, долу горе след 40 ден се появява тъй нареченото подсичане. Така и не разбрах от какво се появява, аз лично мисля, че се увеличава оринирането като количество и това налага по-често пресушаване и сменяне на пеленките. Ако чакате хубаво да се напълнят ще се стигне до подсичане. Затова, по-често преобличайте бебчето използвайте бебешко сапунче измийте и после внимателно подсушете. Оставете малко да порита докато е голичко, после намажете с подходящ крем. Аз използвах Пенатен и Бепантен.
  • Спешна лекарска помощ– В случай, че детето се е разболяло, не пропускай в хода на болеста да записваш всички симптоми, които забележиш. Така като отидеш на лекар няма да пропуснеш нещо важно при разговора с лекаря. Важна е информацията относно: температура, дишане, секрети от нослето, спи ли спокойно и давали ли сте някакви медикаменти. Когато се отнася за децата трябва да се внимава и ако нещо е неясно по-добре си направете консултация с личния лекар.

Image result for бебета

                         използвано изображение от Интернет

Коментари