Интересни места от България

Етъра, едно прекрасно място в България!…

Слънцето леко се показваше измежду облаците. Беше прекрасно утро. В този ден бяхме решили да си направим едно пътуване – ей, така с поучителна цел за децата. Това се знаеше от предният ден. И така всички станали и потропващи около вратата да тръгваме. Приготвих бързо закуска, кафе и вода, и ето готови за поход. Хайде, че Етъра е далече! Едно от интересните места в България.

Тръгнахме като минахме през Казанлък и се отправихме към Шипка. Колкото повече се катерихме нагоре въздуха ставаше по- чист и свеж. Изненадата беше, че имаше много гъста мъгла с нож да я режеш. Едни опасни завой свят да ти се завие. Идеше ми да кажа- Хайде вече назад!  Но като си се хванал на хорото няма как.

После леко взехме да се спущаме надолу, небето взе да се вижда ясно и мъглата остана зад нас. Ето, че и самият Комплекс се видя. Как да го опиша чувството беше невероятно. Бях ходила на Етъра, но това като дете. Всичко изплува в съзнанието ми. Прекрасно място, усеща се старият дух на майсторите, тесни извити каменни калдъръмчета, които минават през целият комплекс. Там можеш да видиш всички видове занаяти, които са съществували в България.- за направа на каруци, прежди, колани, гайтани, ювелири, сладкарница, грънчарство. мелница, дърворезба, гостилница и др. Няма да забравя малката сладкарничка в която едвам се побират трима човека. Тезгяха е отрупан със сладки- петлета, целувки, пестил, чорбаджийски бонбони, бяло сладко, марципан и какво ли още не.

img_20161112_132550 сладки

Продължихме по уличката и вече изгладнели ни замириса на скара. Ето, че пристигнахме до гостилницата. Няма как да се устои на този аромат, решихме да си направим един малък обяд.

наденички

Пресни хубави наденички окачени на дървен прът- режат от там и пекат на скара. По плота са наредени хубави сирени питки с масло. Автетично място.

Ей така изкарахме този ден.  После като пораснат нашите деца и те имат деца, да ги заведат на това място за да си пазим традициите.

плоча

 

Коментари