МИЛИНКИТЕ НА МАМА

 

От доста време се каня да ги направя и все време няма, но днес ми се даде възможност и ето ги в реалност. Това са най-вкусните милинки, които съм опитвала някога. Меки и се топят в устата, съвсем не се шегувам уникално вкусни.

Нужни продукти:милинки

брашно около килограм

10 гр. сол

1 ч.л. оцет

1 с.л. олио

1 с.л. захар

1 пакетче мая/кубче/

1 ч.ч. прясно мляко

1 кисело мляко

125 гр. свинска мас

И за накрая: 125 гр. краве масло и 200 гр. натрошено сирене.

Маята се разтваря в млякото с малко брашно- разбърква се. Оставя се да втаса.

Пресявам брашното. После с всички продукти замесвам тесто. Меся докато спре да ми лепне по ръцете. Не е голяма философия.

Намазвам тавата с масло и започвам да правя топчета от готовото тесто с големина на орех. Нареждаме ги докато свърши тестото. Поръсваме сиренето. Разтапяме маслото и мажем отгоре и в страни.

За да не чакам дълго да втасват сложих тавата във фурната на 50° с вентилатор и така съкратих времето за втасване. След като се изпълни тавата добре извадих от фурната и полях с остатъка от маслото.

Върнах отново във фурната, но вече да пека. на 200° до пълното изпичане, не съм засичала време, но не по-малко от 20 минути, ако се наложи пробвайте с дървена клечка.

милинките на мама

След като се изпекат се напръскват с вода и се завиват с кърпа, за да омекне отгоре. След това консумирате както ви харесва.Поръсени с пудра захар или с мед. А може да добавите и чаша топло мляко.

Добър Апетит!!

Коментари