Празнична Коледна Погача
Коледа тропа на вратите ни. Трескаво приготвяме трапезата. Всеки се е захванал с някаква задача. Аз направих Коледната Погача. Рецептата си е мое творение. Идеята беше в главата ми още преди дни и сега е момента на реализация. Коледа е празник на всички християни. Цяла година чакаме с нетърпение този ден-Рождество Христово.
Продукти:
400 мл. айрян
1 ч.ч. олио, 1 с.л. сол
5 с.л. захар, 1 мая
1 белтък, брашно колкото поеме
1 жълтък за мазане с 2 с.л. олио
сусам за поръсване
За фигурките: брашно, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. олио, 50 мл. вода
Начин на приготвяне:
Рзтваряме маята в купа с част от айряна, малко брашно да стане на кашица и оставяме да втаса.
Брашното се пресява, после правим кладенче и започваме да добавяме маята, айряна и всичко останало за да замесим хубаво пухкаво тесто.
Омесеното тесто оставям да почине 20 минути. След това разделям на две.
Разточвам и с чаша изрязвам кръгове. Намазвам тавата с мазнина и започвам да редя, като изрязаните кръгове прегъвам веднъж и още веднъж. Така ги поставям в тава и редя едно до друго. В средата прявя топчета колкото орех, а някъде скриваме парата, която се злага за здраве и берикет.
После започваме да си месим отделно тесто за фигурките отгоре. Моделирайте по ваш избор и вкус. Поставете получените фигурки отгоре, но не трябва да ги мажете с разбитият жълтък, за да се открояват на погачата отгоре.
Така направената Коледна погача оставете да втаса и после печете в предварително загрята фурна на 180°С.
Необходими са 30-40 минути, зависи от фурната, която използвате.
След като е готова изпекана, а това лено може да проверите с дървена клечка.- изчакайте малко и тогава сложете на поднос.
Ето я прелестна се получи. Никога не се съмнявайте във Вашите възможности. Ето опитай и Ти можеш да се справиш.
Пожелавам ти една Вълшебна Коледа,
изпълнена с много приятни емоции
и незабравими преживявания!
Коментари
Публикуване на коментар