Коледна Погача

Празнична Коледна Погача

Коледа тропа на вратите ни. Трескаво приготвяме трапезата. Всеки се е захванал с някаква задача. Аз направих Коледната Погача. Рецептата си е мое творение. Идеята беше в главата ми още преди дни и сега е момента на реализация. Коледа е празник на всички християни. Цяла година чакаме с нетърпение този ден-Рождество Христово.

Продукти:

400 мл. айрян

1 ч.ч. олио, 1 с.л. сол

5 с.л. захар, 1 мая

1 белтък, брашно колкото поеме

1 жълтък за мазане с 2 с.л. олио

сусам за поръсване

За фигурките: брашно, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. олио, 50 мл. вода

Начин на приготвяне:

Рзтваряме маята в купа с част от айряна, малко брашно да стане на кашица и оставяме да втаса.

Брашното се пресява, после правим кладенче и започваме да добавяме маята, айряна и всичко останало за да замесим хубаво пухкаво тесто.

Омесеното тесто оставям да почине 20 минути. След това разделям на две.

Коледна Погача

Разточвам и с чаша изрязвам кръгове. Намазвам тавата с мазнина и започвам да редя, като изрязаните кръгове прегъвам веднъж и още веднъж. Така ги поставям в тава и редя едно до друго. В средата прявя топчета колкото орех, а някъде скриваме парата, която се злага за здраве и берикет.

Коледна Погача

После започваме да си месим отделно тесто за фигурките отгоре. Моделирайте по ваш избор и вкус. Поставете получените фигурки отгоре, но не трябва да ги мажете с разбитият жълтък, за да се открояват на погачата отгоре.

Така направената Коледна погача оставете да втаса и после печете в предварително загрята фурна на 180°С.

Необходими са 30-40 минути, зависи от фурната, която използвате.

След като е готова изпекана, а това лено може да проверите с дървена клечка.- изчакайте малко и тогава сложете на поднос.

Коледна Погача

Ето я прелестна се получи. Никога не се съмнявайте във Вашите възможности. Ето опитай и Ти можеш да се справиш.

Пожелавам ти една Вълшебна Коледа,
изпълнена с много приятни емоции
и незабравими преживявания!

 

 

Коментари