Златно сладко от Праскови

Мама знае как да направи “Златно сладко от Праскови”

 

Това сладко го знам от моята майка. Помня времето когато мама го приготвяше. Отиваха с баща ми до града избираха най-хубавите зрели праскови, които можете да си представите. Освен, че бяха добре узрели имаха онзи незабравим аромат. Вечерта майка обелваше и нарязваше прасковите, после ги посипваше със захар и престояваха една нощ. На другият ден татко приготвяше огъня, а ние чакахме с нетърпение да намажем първите филии. Казвам ние, защото имам и двама братя. Бяхме голямо домакинство.
След като татко подпалеше огъня в огнището, слагаха голямата тава и започваше бавно да се вари в продължение на 2 часа до получаване на желаната гъстота. През това време на мен се даваше задача да измия и подсуша бурканите.
Колкото повече наближаваше времето на готовност, толкоз ставахме нетърпеливи. Майка пробваше сладкото като капваше в/у порцеланова чиния. Ето ги и филиите готови за новото сладко. Незабравим вкус!
Майка не стерилизираше бурканите, наливаше сладкото още докато е топло и после обръща буркана с капачката надолу.
Така се прави “Златно сладко от Праскови” , с много любов!

Продукти:

3 кг. добре узрели праскови

3 кг. захар

1 ч.л. лимонтозу

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете на кубчета прасковите от предният ден. Посипете ги със захар да престоят така една нощ.  На другият ден започнете да варите, но на бавен котлон. Варенето може да продължи 2 часа, не допускайте да загори. Колкото повече сгъстява, токова повече се изисква да се бърка. Гъстота на сладкото сами си определете. Не трябва да е много течно, но не и гъсто!

Златно сладко от Праскови

Докато е още топло разсипете в буркани, затворете капачките и обърнете надолу. Изчакайте да се охладят напълно! Така сладкото е готово и може да издържи 2 зими, ако не го изядете по-рано!

Добър Апетит!

Златно сладко от Праскови

 

Коментари