Пълнозърнесто хлебче с Маслини и Ароматни билки
Идеята ми дойде спонтанно, когато бях на пазар. Погледа ми се спря на пакетирани стоки и там открих своето брашно идеално за Пълнозърнестото ми хлебче с Маслини и Ароматни билки. В момента в който видях брашното вече си го представях как ще изглежда и как ще ухае. Избора беше невероятен! 🙂 Абсолютно бях доволна от покупката. Забързах се към къщи за да го замеся и да го направя реалност. Резултата беше на ниво. Не се излъгах, невероятен, ароматен, а испанските маслини са върхът в такава комбинация. Само мога да кажа, че трябва да се опита!
Продукти:
500 гр. пълнозърнесто брашно
20 гр. свежа мая
350 мл. топла вода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 с.л. зехтин
90 гр. зелени маслини
90 гр. черни маслини
1 ч.л. сух чесън
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. розмарин
Начин на приготвяне:
Искам да кажа, че самата направа не е никак сложна!
Разтворете маята с част от водата и изчаквате да бухне.
През това време може да си приготвите маслинките.
След като маята е готова можем да започнем да месим. Сипваме брашното в купа, правим кладенче и сипваме остатъка от водата, маята, сол, захар, мазнина, ароматните билки и замесваме до рядка каша.
След това добавяме и вече нарязаните маслини и доомесваме. Преместваме в намазнен съд и покриваме със стреч. Изчаква се около 2 часа хубаво да втаса и да удвои обема си.
След това поръсваме на плота пънозърнесто брашно, сипваме втасалото тесто, натискам леко с пръсти да се разстеле и поръсвам отново с брашното. След което завивам леко като на руло и после му предавам кръгла форма. Завивам в памучна кърпа като отново сме поръсили с брашно за да не полепва по нея.
Така оставяме да престои около 40 минути. През това време включете фурната да загрява на 240°С, като на долно ниво сложите и съдът в който ще печете. Аз открих една стара тенджера, която ми свърши чудесна работа. Получи се резултата, който аз исках.
След като са минали минутите, фурната е загряла с тенджерата и тестото е втасало се сипва в топлата тенджера. Поставете капака и започнете да печете на 220°С за 30 минути. После махнете капака и отново продължете да печете за да получите хубава хрупкава коричка за още 20 минути. След тези стъпки съм сигурна, че ще възкликнете от резултата.
На лице е един много добре изпечен хляб. Без да е потиклен! Страхотно Пълнозърнесто хлебче с Маслини и Ароматни билки.
Добър Апетит!
„Животът е кратък и колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-добре ще го изживеем…“ – Васил Петров
Коментари
Публикуване на коментар