Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини за Димитровден

Димитровден е почитан празник в нашият дом, като за целта се приготвя богата трапеза за здраве на именниците. От няколко дни се въртят в главата ми разни идеи за погачи, но исках нещо по-различно от това което съм виждала и опитвала. Ето, че идеята съвсем ми се избистри в ума и няма как, пристъпих към действие и резултата беше повече от блестящ. Пълнената погача с шунка и кашкавал стана невероятно вкусна, мека, пухкава и с много нежен вкус, а мъфините са истинско бижу. Просто невероятно попадение, както се казва удар в десятката.

Продукти:

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини1 ч.ч. топло мляко

1 ч.ч. топла вода

2 пакетчета суха мая

1 с.л. сол

1 с.л. захар

4 с.л. кисело мляко

1 яйце+ 1 белтък

2 с.л. олио

1 с.л. ябълков оцет

800 гр. брашно

жълтък за намазване

краве масло за намазване

За плънка: 200 гр. шунка и 200 гр. кашкавал

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното два пъти! Активирайте маята като в съд сипете прясното мляко, захар и маята. Хубаво разбъркайте и после оставете да втаса- хубаво да се надигне. След това в пресятото брашно направете кладенче добавете вече втасалата мая, водата, киселото мляко, яйце, белтък, сол, олиото и оцета.

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

Разбърквайте и после започнете да месите. След като се събере в хубаво тесто, набрашнете плота и прехвърлете месенето там. Месете не по-малко от 5 минути, тогава тестото става хубаво, гладко и еластично.

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

Омаслете голяма купа и прехвърлете тестото там, покрийте със стреч и изчакайте 2 часа хубаво да удвои обема си. През това време може да си нарежете шунката и кашкавала на малки кубчета. Също така маслото трябва да е добре размекнато за да може да се маже с четка. След като тестото е вече готово разделих на 5 за да ми е по лесно да работя. Леко само го притиснах с ръце и не ми се наложи да добавям повече брашно, само си омазних ръцете с олио за да мога да работя с него. Избрах си тавата в която ще подредя погачата. Намазах тавата с масло, без да слагам хартия или нещо друго. В средата на тавата  сложих топка с големина на ябълка, като вътре сложих от плънката, но първо намазах с масло. После свивам на топка и поставих в центъра на тавата.

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

После продължете да разточвате другата топка с дебелина на листа 2-3 мм, за правоъгълните форми. Които са 6 на брой.Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфиниПосле се навива на ролка и се поставя около центъра по скоро да стои като лъчи. От другата топка тесто след като се разточи се правят триъгълните форми. Прорезите се правят с остър нож, намазва се с масло, поставя се от плънката и отново се навива. Тези части се подреждат по края. От друго тесто се правят 6 топчета с големина на орех и се нареждат около топката в центъра.

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

За класовете отделете 3 еднакви по големина топчета /колкото средна ябълка/. Разточете всяка от тях намажете ги с масло. сложете ги една върху друга и разрежете.

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

После хванете върха и го промушете през прореза и леко опънете, да се оформи като клас. Тези класове се подреждат върху 6 топчета в които също сте сложили пълнеж. И накрая погачата да изглежда ето така.

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

Понеже ми остана от тестото реших да импровизирам като ги направя на мъфини. Във форми за мъфини поставих по едно топче от тестото на дъното, направих им класове. След като ги изпекох получих нещо такова.

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

Вътре в топчетата пак сложих от плънката.

И така да продължа… Подредихме погачата, направихме и мъфините сега е време да ги оставим да втасат около 40 минути. Загрейте фурната предварително на 190°С. След като изтече времето намажете погачата и мъфините с разбит жълтък като му добавите 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Поръсете със сусам и ленено семе. Пече се на средно положение във фурната.

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

След като са готови извадете от фурната, напръскайте с вода и покрийте с памучна кърпа. След като се охладиха лесно се прехвърлят в поднос. Получи се много красива форма и страхотен вкус. Нямам думи да опиша радостта на всички, блясъка в очите, като разчупихме погачата. Мек и нежен вкус, просто невероятна!

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

Наздраве за именниците.  Да си пожелаем здраве, дълголетие и безброй сбъднати мечти!

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

Добър Апетит!

Пълнена погача с шунка и кашкавал+ Идея за мъфини

Коментари