Усукан Тутманик със сирене

Усукан Тутманик със сирене като от приказките е!

Днес ще ви представя един Усукан Тутманик със сирене. Този тутманик е от моето детство, хубаво е да имаме такива спомени. Моята майка е много изобретателна жена, тя е като фурия в кухнята със сигурност съм вземала нещо от нея. Ах, как ухаеше у дома! Разбирателство и топлина, сякаш ние като деца не усещахме да се е живеело напрегнато тогава. Имахме детство, родителите ни работеха, не знаехме думата няма. Сега има всичко в магазините, но някак си напрежението ни идва в повече. Благодаря на Бог, че съм израснала в такова семейство, получих всичко. И сега като се върна назад в главата ми излизат прекрасни картини, и спомени, и този ароматен Усукан Тутманик със сирене е част от тях.

Продукти:

Усукан Тутманик със сирене400 гр. кисело мляко

2 п. суха мая

3 яйца + 1 белтък

3 с.л. олио

2 ч.л. сол

1 с.л. захар

800 гр. брашно

за плънка: 300 гр. сирене

1 жълтък за намазване

олио за намазване на тестото

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното. Активирайте маята като добавите вода около 3 с.л. и захар.

Усукан Тутманик със сирене

В брашното направете кладенче и добавете млякото, сол, олио, захар, яйца и маята, която вече се е активирала.

Усукан Тутманик със сирене

Замесваме меко тесто. Месим до положение когато спира да ни лепне по пръстите. Омазваме с олио тестото и го поставяме в купа да почива за 40 минути на топло. Покрийте със стреч.

Усукан Тутманик със сирене

След като тестото е увеличило обема си разделяме на две. Намазваме плота с олио и ръцете също, защото ще работим с ръце без да ползваме точилка. Много е лесно, а тестото е много добро. Разтегляме тестото докато постигнем дебелина на листа около 3 мм. После отгоре ръсим  натрошено сирене, ползваме половината от него. След това навиваме на руло и поставяме в омазнена тава. Леко усукваме с ръце. После по същият начин постъпваме и с другата част от тестото. Трябва да получите нещо такова.

Усукан Тутманик със сирене

Сега покрийте с найлон и изчакайте 30 минути да втаса. Включете фурната да загрява на 190°С. След като изтече времето на втасване намажете с жълтък и можем да печем. Печенето продължава от 30 до 40 минути. Печете в средата на фурната. Проверявайте с дървен шиш преди да решите да извадите от фурната. Трябва да е напълно изпекан!

Усукан Тутманик със сирене

Ах, как ухае само, уникален е! След като е готов нашият Усукан Тутманик със сирене напръскваме с вода и покривам с памучна кърпа. Много е хубав, ама кой ще чака до пълно охлаждане! И ето че го начупихме.

Усукан Тутманик със сирене

Мммм, невероятен вкус, ще продължавам да го правя с много любов! <3 Обичам да гледам как стои на конци.

Искате ли да опитате? Ето от тук ще отчупя още малко.

Усукан Тутманик със сирене

Добър Апетит!

Усукан Тутманик със сирене

 

Коментари