Chebakia- Марокански сладки

Chebakia- Марокански сладки- Вкусни кехлебарени брошки

В някой райони на Мароко на Chebakia и казват Mkharka. Това е един много популярен сладкиш и се прави по време на техният празник Рамадан. Формата на Chebakia е специфична и уникална. Аз ги оприличих на кехлебарени брошки. Вкус който няма как да ви обясня, защото е нещо ново и различно за мен. Единственият начин да разберете е да пробвате.

Продукти:

Chebakia- Марокански сладки1/2 ч.ч. сусамово брашно

2-3 стръкчета шафран

1/2 с.л. мая на прах + 1/2 ч.л. захар

2 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. захар

щипка сол

1 1/2 с.л. олио

1 с.л. краве масло

3/4 ч.ч. вода /хладка/

1 жълтък

1/2 ч.л. ябълков оцет ; сусам за поръсване

1 ч.ч. мед за сиропиране

Начин на приготвяне:

Смесваме сухите съставки като брашно, сусамово брашно, канела и щипка сол. Объркваме ги.

Chebakia- Марокански сладки

Шафрана се накисва в 1 с.л. вода да постои така докато втасва маята. Маята се смесва със захарта и част от водата. Да престои около 15 минути да се образува като гъба отгоре. След всичко това правим кладенче в брашното и започваме да добавяме маята, шафрана както е с водичката, жълтъка, ябълков оцет, мазнината с маслото и хладката вода.

Chebakia- Марокански сладки

Омесва се хубаво гладко тесто, месенето продължава около 5 минути.

Chebakia- Марокански сладки

После разделяме на 6 парчета, покриваме със стреч и оставяме малко да починат около 15 минути. После започваме да разточваме всяка топка по отделно. Първо правим всички форми и тогава започваме да пържим за да не се бавим, а да сме последователни.

Chebakia- Марокански сладки

После с помощта на остър нож правим прорези.

Chebakia- Марокански сладки

Формите са квадратни като отвътре има 4 прореза. Страната е с големина 7 см. Вземаме формата в лява ръка, като с дясната хващаме първа, трета и пета лента и обръщаме както когато сгъваме чорап. Свиваме двата края, а вътре разперваме да оформим роза. Така правим всички формички докато свърши тестото, ако ви е трудно да направите тази форма, тогава си измислете ваша, това няма да повлияе на вкуса.

Загрейте олиото за да започнете да ги пържете, но преди това хубаво разтопете меда на котлон и го отместете преди да заври. Този мед ще ви служи за сиропиране.

Chebakia- Марокански сладки

Така олиото е вече загрято, започваме да пържим като пускаме по 2, 3 от тях (зависи колко е голям тигана). След като изпържите от двете страни, вадим с решетъчна лъжица и потапяме в меда. Постояват малко в меда и се вадят върху сито а от там се прехвърлят в плато. Сега вече се поръсва със сусам.

Chebakia- Марокански сладки

Тези сладки може да изтраят до три месеца затворени добре в контейнер.

Chebakia- Марокански сладки

Добър Апетит!

Chebakia- Марокански сладки

Коментари