Памук Бриош- Сладки Мъфини с пълнеж една нова идея от мен
Учебната година започна и всяка сутрин трябва да има нещо за закуска, ама и да е различно. Така ми се поставят условия. Е, когато има възможност за изпълнение, разбира се го правя. По принцип обичам да правя разни лакомства. Защо ги нарекох “Памук Бриош- Сладки Мъфини с пълнеж”, сега ще ви кажа. Обикновено когато съм работила с такова тесто, то се удвоява двойно, но този път промених някой неща и резултата беше убийствен. Обема на мъфините се увеличи тройно, станаха меки като памук. Меки и пухкави, просто невероятни. Ще ви представя рецептата с пълно описание, следвайте стъпките и няма да сбъркате.
Продукти:
1 кг. брашно
5 яйца+ 1 белтък
100 мл. олио
100 гр. краве масло
200 гр. захар
2 пакетчета суха мая
250 мл. топло прясно мляко
1 с.л. портокалови корички
1 щипка сол, 2 ванилии
натрошени бадеми
80 гр. стафиди
2 с.л. ром
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
С част от млякото разтаете маята и после оставете да втаса. Накиснете стафидите в рома. Пресейте брашното, направете кладенче и започнете да добавяте- втасалата мая, захар, мляко, олио, портокалови корички, щипка сол и яйца. Разбъркайте добре, после преместете тестото на плот и продължете. След като се оформи тесто което не лепне по пръстите, преместете в омазнен съд да втасва.
Покрийте със стреч и оставете за час да удвои обема си. Повече няма да добавяте брашно, работете с омазнени ръце. Отделете топка с големина на голям портокал и всичкото което остава направете на топчеа малко по-големи от орех.
Разточете голямата топка и после нарежете на ленти. Тези ленти ще се сплитат и ще са за отгоре за украса.
После вземете една от малките топки разтелете, намажете с масло, сложете от стафидите ако искате може да добавите и 1 лъжица сладко. После свийте на топка, сложете плетката отгоре и после във форма за мъфини да отлежи.
Направете всички по този начин и оставете за 40 минути да втасат отново. След това намажете с жълтък и поръсете с натрошени бадеми. Печем при 200°С за около 30 минути. Проверете с дървен шиш преди да извадите за да сте сигурни, че са готови.
Докато се пекат ще видите как още увеличават своят обем. Растът като гъби, голяма вкусотия. Не мога да ви кажа за трайността защото бързо свършват. 🙂 С кафе и мляко страхотно си вървят.
Добър Апетит!
Коментари
Публикуване на коментар