Багети с Пържен лук и много зеленина от свеж пресен лук
Правила съм различни видове хляб до сега с маслини, подправки, бели и пълнозърнести, но такива Багети с Пържен лук, е за първи път. Тези багети са определено за любителите на лук. Бих ви ги препоръчала горещо. Ах, колко са уханни и прекрасни! Добре изпечени, а коричката хрупкава. Невероятни са!
Продукти:
500 гр. брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 1/4 с.л. суха мая
1 връзка зелен пресен лук
320 мл. топла вода
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
Начин на приготвяне:
Нека да се захванем с маята като я разтворим с част от водата като добавим и захар. Оставяме да втасва, а през това време ще накълцаме лука. Старият лук режем на полумесеци, а зеленият на ситно. Загряваме зехтина и започваме да запържваме старият лук. Като бъркаме да не прегори, пържете до златисто. След това го извадете в купа да се охлади.
Брашното се смесва с накълцаният зелен лук, добавя се и солта. След това се прави ямка и се добавят маята и остатъка от вода. Замесва се тесто. След което се покрива и се оставя да втаса за 1 час да удвои обема си.
След това разделям на две и оформям две багети, които оставям отново да втасват за още 30 минути.
След това правя прорези и с помощта на четка ги намазвам със зехтин в който съм сложила и от зеленият лук. Фурната е предварително загряла на 240°С. Поставям съд с вода който да изпарява вода за да поддържа влагата на багетите. Преди да сложите да печете поръсете отгоре щипка сол като я разпределите по цялата дължина. Така печем 15 минути, след това вадим съдът с вода и продължаваме да печем още 15 минути, но при 230°С. Така се получава хубав златист загар и хрупкава коричка.
Извадете върху решетка малко да се охладят. И после всеки консумира както му харесва. Мисля, че са подходящи за всяко време- закуска, обяд и вечеря.
Багетата е като узряла толкова хубава и ароматна. Чакай, ето от тук ще ти отрежа.
Добър Апетит!
Коментари
Публикуване на коментар