Датска Баклава

Датска Баклава във вид който харесвам аз

За Коледа е традиция приготвянето на баклава у нас. Тази година реших да е нещо различно. Трябва да се опита горещо ви я препоръчвам. Истински деликатес.

Продукти:

2 пакета кори за баклава

Датска Баклаваплънка 1:

100 гр. пудра захар

150 гр. краве масло

1 яйце

1/2 с.л. бакпулвер

100 гр. грис

сок от 1/4 лимон

настъргана кора от 1/2 лимон

плънка 2:

100 гр. пудра захар

200 гр.орехи

1 яйце

1 ч.л. канела

За сиропа: 1 кг. захар, 1 л. вода. 1 к.л. лимонтозу и 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Първо си приготвяме плънките. Започваме с плънка 1. Запържваме маслото с гриса до златисто. След като се охлади добавяме лимоновият сок и настърганата кора. Яйцето се разделя белтък и жълтък. Белтъка се бие с част от захарта до сняг. Жълтъка се разбива също с част от пудрата захар. След това се смесват със запърженият грис. Разбъркайте до еднородна смес.

Датска Баклава

След това приготвяме плънка 2. Тук отново яйцето се приготвя като в плънка 1. След като се разбие яйцето се смесва с начупените орехи и накрая се добавя канелата.

Датска Баклава

Приготвянето на сиропа може да стане и по късно. важното е да се спазва правилото едното да е топло а другото студено. Така, че първо си изпечете баклавата оставете да се охлади и след това залейте с топъл сироп.

Датска Баклава

Сега е време да сглобим Датската баклава. Разделяме корите на три равни части. Намазваме тавата с масло, поставяме първата част листи и посипваме плънка 1, после редим другите кори и посипваме плънка 2. Завършва се с другата част кори. Нарязваме на желани форми и печем на 180°С до златисто.

Датска Баклава

След като е готова извадете да се охлади, а след това сиропирайте с топлият сироп. Така приготвената баклава може да се консумира, като се съхранява на хладно.

Датска Баклава

Получи се невероятна, вкусна и много сочна. Комбинацията от лимон и канела страхотно се допълва. С една дума “Уникална е”.

Добър Апетит!

Иска ми се да ви почерпя от тази баклава. Едно за теб и за теб…. Страхотна е…

Датска Баклава

На Коледа става чудеса, пожелай си нещо, аз вече реших какво ще е моето желание. Ако търсиш и вярваш ще намериш точно онова, което най-много ти трябва и има смисъл за тебе!

Благодаря на всички вас, които посещавате моето скромно местенце за рецепти! Благодаря че изпробвате и споделяте!

Датска Баклава

 

Коментари