Софийски милинки- по залък за всички
Меки и пухкави Софийските милинки веднага ще завладеят всяка кухня. Идеалната закуска по всяко време на сезона. Ако се питате от къде знам всичко това, ами имам добри учители- моята майка и баба ми. Много съм научила от тях. Все се навирах между шамарите. Голям кеф ми правеше да ми дадат възможност поне брашното да пресея. И така направете ги тези Софийски милинки и ще видите каква тишина ще настъпи. Как така ли? Ами на всички ще са им пълни устите. 🙂 🙂 🙂
Продукти:
1 кг. бяло брашно
300 мл. вода
200 мл. прясно мляко
42 гр. свежа мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
мас за мазане
за плънката:
300 гр. сирене
2 с.л. кисело мляко
2 яйца
за отгоре: 1 яйце с 2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В купичка разтворете маята с част от прясното мляко, добавете захарта и малко брашно да стане на каша. После оставете хубаво да втаса.
Пресейте брашното. направете кладенче и сипете вече втасалата мая, водата, прясното мляко и сол.
Омесете тесто което не лепне по пръстите. Покрийте със стреч и оставете да втасва за 40 минути.
След това разделете тестото на три без да слагате допълнително брашно.
Сега започваме да разточваме всяка част по отделно. Разточваме, мажем с мас навсякъде и слагаме от плънката. А нея приготвихме така. Разбих яйцата, добавих киселото мляко и натроших кравето сирене.
И така разточеният лист вече е намазан с мас. Сипваме от плънката като използваме 1/3 от нея.
След това навиваме на руло. С остър нож режем на парчета с дебелина 3-4 сантиметра и редим в омазнена тава. Оставя се малко разстояние от парчетата защото като втаса да има ред в тавата. След като приключим с разточването на цялото количество оставяме отново да втаса. Накрая преди самото печене заливаме със заливката от яйце и мляко.
Печем на умерена температура до приятно златист отенък.
Оформят се красиви пухкави и вкусни ролки с вкусен пълнеж от сирене. По ваше желание може да поръсите с пудра захар. Ние сме без тия екстри предпочитаме чист пчелен мед.
Опааа, едно залче тръгна нанякъде. Вкусно е нали?
Добър Апетит!
Коментари
Публикуване на коментар