Софийски милинки

Софийски милинки- по залък за всички

Меки и пухкави Софийските  милинки веднага ще завладеят всяка кухня. Идеалната закуска по всяко време на сезона. Ако се питате от къде знам всичко това, ами имам добри учители- моята майка и баба ми. Много съм научила от тях. Все се навирах между шамарите. Голям кеф ми правеше да ми дадат възможност поне брашното да пресея. И така направете ги тези Софийски милинки и ще видите каква тишина ще настъпи. Как така ли? Ами на всички ще са им пълни устите. 🙂 🙂 🙂

Продукти:

1 кг. бяло брашно

Софийски милинки300 мл. вода

200 мл. прясно мляко

42 гр. свежа мая

1 с.л. сол

1 с.л. захар

мас за мазане

за плънката:

300 гр. сирене

2 с.л. кисело мляко

2 яйца

за отгоре: 1 яйце с 2 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

В купичка разтворете маята с част от прясното мляко, добавете захарта и малко брашно да стане на каша. После оставете хубаво да втаса.

Пресейте брашното. направете кладенче и сипете вече втасалата мая, водата, прясното мляко и сол.

Софийски милинки

Омесете тесто което не лепне по пръстите. Покрийте със стреч и оставете да втасва за 40 минути.

Софийски милинки

След това разделете тестото на три без да слагате допълнително брашно.

Софийски милинки

Сега започваме да разточваме всяка част по отделно. Разточваме, мажем с мас навсякъде и слагаме от плънката. А нея приготвихме така. Разбих яйцата, добавих киселото мляко и натроших кравето сирене.

Софийски милинки

И така разточеният лист вече е намазан с мас. Сипваме от плънката като използваме 1/3 от нея.

Софийски милинки

След това навиваме на руло. С остър нож режем на парчета с дебелина 3-4 сантиметра и редим в омазнена тава. Оставя се малко разстояние от парчетата защото като втаса да има ред в тавата. След като приключим с разточването на цялото количество оставяме отново да втаса. Накрая преди самото печене заливаме със заливката от яйце и мляко.

Софийски милинки

Печем на умерена температура до приятно златист отенък.

Софийски милинки

Оформят се красиви пухкави и вкусни ролки с вкусен пълнеж от сирене. По ваше желание може да поръсите с пудра захар. Ние сме без тия екстри предпочитаме чист пчелен мед.

Софийски милинки

Опааа, едно залче тръгна нанякъде. Вкусно е нали?

Добър Апетит!

Софийски милинки

Коментари