Париж-Брест, френска торта с традиции
За историята на тази торта Париж-Брест, че е създадена през 1910 година от готвача на сладкарски изделия Луи Дюранд по молба на организатора на състезание за велосипеди между Париж и Брест. Тази торта има голяма пръстеновидна форма, наподобяваща велосипедни колела. Това състезание започва през 1891 и е най-старото колоездене, което се прави и до днес.
Искам да кажа на всички, че това е моят втори опит за Париж-Брест, като първият беше пълен провал. За да избегнете всички тези ситуации ще се опитам максимално точно и ясно да пресъздам рецептата за да не изхвърляте после продукти. 🙂
Продукти:
За пареното тесто: 225 мл. вода, 50 гр. масло, 1 ч.л. захар, щипка сол, 125 гр. брашно, 4 яйца
За крема: 3 жълтъка, 130 гр. захар, 600 мл. прясно мляко, 60 гр. царевично нишесте, 1 ванилия, 50 гр. масло, 250 мл. течна сметана
Начин на приготвяне:
Внимателно четете, както се казва ако трябва и между редовете. Започваме първо с приготвяне на еклеровото тесто. В касерола сипваме водата, маслото, захарта и солта оставяме да заври. Работете при нормални температури на котлона. След като водата заври и всичко се е стопило сипете всичкото брашно и започнете да бъркате за да получите хубаво парено тесто. Тестото е готово, когато се събере на топка. За да продължите с тестото трябва да го оставите да се охлади и чак тогава да добавяте яйцата. Като яйцата трябва да са с нормална големина- това ще рече нито малки, нито големи. Така тестото се е охладило вече и започваме да добавяме яйцата едно по едно като бъркаме с миксер. Тестото е готово когато се получи хубава гладка смес. Бъркането с миксер може да продължи от 3 до 5 минути за да получите желаният резултат. Включете фурната да загрява на 200°С, а през това време подгответе тавата в която ще печете еклера. На оризова хартия си начертайте два цилиндрични кръга, те ще ви бъдат само за ориентир.
След като си начертали на хартията двата кръга обърнете на обратно защото ще се отбележи на еклера и на никой няма да му е приятно да яде рисунки ;). Така вече сме готови за работа! Получената смес се пълни в пош или шприц каквото имате и започвате първият кръг (големият) и после другият до него, нека да се доближават, така тортата ще има здрава основа, ако оставите голямо разстояние няма да е добре. Така, че действайте по план. Така направили сме двата кръга сега правим още един, като шприцоваме върху тях още едно колело. Това третото може да импровизирате във формите но пак трябва да е снадено, защото като се изпече всичко това се надува и после се реже по дължина и трябва да имаме все едно два здрави блата като за торта.
Време е да печем. Пече се на горен и долен реотан без вентилатор, като 15 минути печем на 200°С и още 30 на 180°С. Тук другото нещо, което трябва да знаете и спазвате е да не отваряте фурната, защото веднага ще спадне и язък за барута както се казва. А след като се изпече, не бързайте да го вадите, само леко открехнете вратата като я подпрете с лъжица и изчакайте още 30 минути. След това може да извадите от фурната за пълно охлаждане. Ако изпълните всичко както съм описала ще имате един невероятен Париж-Брест. Всичко това го казвам вече от опит.
Сега започваме да правим крема за Париж-Брест
- В касерола разбийте жълтъците със захарта до побеляване.
- Добавете охладеното мляко, нишестето и ванилията и разбъркайте добре.
- Поставете на бавен огън и като се затопли сместа сложете маслото. Бъркайте непрекъснато до сгъстяване.
- После отместете от котлона и покрийте със стреч, оставете да се охлади Напълно.
- Разбийте сметаната на пухкав крем. Добавя се на части от крема при непрекъснато бъркане с миксер.
Получава се хубав пухкав крем. Време е да сглобим нашият Париж-Брест. Изберете подходящо плато!
Поставяме основата на еклера, после с помощта на шприц добавяме пълнежа от крема, който сме приготвили и накрая захлюпваме с другата част от еклера. По ваше желание може да добавите пресни плодове и ядки към самата украса, но и така да го оставите пак ще е вкусно. Казвам ви това нещо не можа да преживее до другият ден. Аз пък съм толкова бърза в качване на снимки, че половината ги изтрих по погрешка. Ужас… 🙁 Но затова пък се опитах да бъда максимално изчерпателна в обясненията си и ако някой има въпроси ще се постарая да отговоря.
Добър Апетит! С най-добри пожелания през идната седмица. С нежен полъх от Париж!
Коментари
Публикуване на коментар