Париж-Брест, тортата на поколения наред

Париж-Брест, френска торта с традиции

За историята на тази торта Париж-Брест, че е създадена през 1910 година от готвача на сладкарски изделия Луи Дюранд по молба на организатора на състезание за велосипеди между Париж и Брест. Тази торта има голяма пръстеновидна форма, наподобяваща велосипедни колела. Това състезание започва през 1891 и е най-старото колоездене, което се прави и до днес.

Искам да кажа на всички, че това е моят втори опит за Париж-Брест, като първият беше пълен провал. За да избегнете всички тези ситуации ще се опитам максимално точно и ясно да пресъздам рецептата за да не изхвърляте после продукти. 🙂

Продукти:

За пареното тесто: 225 мл. вода, 50 гр. масло, 1 ч.л. захар, щипка сол, 125 гр. брашно, 4 яйца

За крема: 3 жълтъка, 130 гр. захар, 600 мл. прясно мляко, 60 гр. царевично нишесте, 1 ванилия, 50 гр. масло, 250 мл. течна сметана

Париж-Брест

Начин на приготвяне:

Внимателно четете, както се казва ако трябва и между редовете. Започваме първо с приготвяне на еклеровото тесто. В касерола сипваме водата, маслото, захарта и солта оставяме да заври. Работете при нормални температури на котлона. След като водата заври и всичко се е стопило сипете всичкото брашно и започнете да бъркате за да получите хубаво парено тесто. Тестото е готово, когато се събере на топка. За да продължите с тестото трябва да го оставите да се охлади и чак тогава да добавяте яйцата. Като яйцата трябва да са с нормална големина- това ще рече нито малки, нито големи. Така тестото се е охладило вече и започваме да добавяме яйцата едно по едно като бъркаме с миксер. Тестото е готово когато се получи хубава гладка смес. Бъркането с миксер може да продължи от 3 до 5 минути за да получите желаният резултат. Включете фурната да загрява на 200°С, а през това време подгответе тавата в която ще печете еклера. На оризова хартия си начертайте два цилиндрични кръга, те ще ви бъдат само за ориентир.

Париж-Брест

След като си начертали на хартията двата кръга обърнете на обратно защото ще се отбележи на еклера и на никой няма да му е приятно да яде рисунки ;). Така вече сме готови за работа! Получената смес се пълни в пош или шприц каквото имате и започвате първият кръг (големият) и после другият до него, нека да се доближават, така тортата ще има здрава основа, ако оставите голямо разстояние няма да е добре. Така, че действайте по план. Така направили сме двата кръга сега правим още един, като шприцоваме върху тях още едно колело. Това третото може да импровизирате във формите но пак трябва да е снадено, защото като се изпече всичко това се надува и после се реже по дължина и трябва да имаме все едно два здрави блата като за торта.

Париж-Брест

Време е да печем. Пече се на горен и долен реотан без вентилатор, като 15 минути печем на 200°С и още 30 на 180°С. Тук другото нещо, което трябва да знаете и спазвате е да не отваряте фурната, защото веднага ще спадне и язък за барута както се казва. А след като се изпече, не бързайте да го вадите, само леко открехнете вратата като я подпрете с лъжица и изчакайте още 30 минути. След това може да извадите от фурната за пълно охлаждане. Ако изпълните всичко както съм описала ще имате един невероятен Париж-Брест. Всичко това го казвам вече от опит.

Париж-Брест

Сега започваме да правим крема за Париж-Брест

  1. В касерола разбийте жълтъците със захарта до побеляване.
  2. Добавете охладеното мляко, нишестето и ванилията и разбъркайте добре.
  3. Поставете на бавен огън и като се затопли сместа сложете маслото. Бъркайте непрекъснато до сгъстяване.
  4. После отместете от котлона и покрийте със стреч, оставете да се охлади Напълно.
  5. Разбийте сметаната на пухкав крем. Добавя се на части от крема при непрекъснато бъркане с миксер.

Получава се хубав пухкав крем. Време е да сглобим нашият Париж-Брест. Изберете подходящо плато!

Париж-Брест

Поставяме основата на еклера, после с помощта на шприц добавяме пълнежа от крема, който сме приготвили и накрая захлюпваме с другата част от еклера. По ваше желание може да добавите пресни плодове и ядки към самата украса, но и така да го оставите пак ще е вкусно. Казвам ви това нещо не можа да преживее до другият ден. Аз пък съм толкова бърза в качване на снимки, че половината ги изтрих по погрешка. Ужас… 🙁 Но затова пък се опитах да бъда максимално изчерпателна в обясненията си и ако някой има въпроси ще се постарая да отговоря.

Париж-Брест

Добър Апетит! С най-добри пожелания през идната седмица. С нежен полъх от Париж!

Париж-Брест

Коментари