Усукан Козунак

Усукан Козунак за Благовец

На този ден направих вкусен Усукан Козунак. Исках Козунака да е впечатляващ и убийствено вкусен. 🙂 Е, това ще се разбере след като опитате и вие. Както вече се досещате експериментите в кухнята са моя страст. Ще го направя и ще го раздам за здраве и да ми е пълна къщата с щастие.  Сега се захващам за работа, а по долу ще откриете рецептата.

Продукти:

Усукан Козунак3 яйца

150 гр. захар

125 мл. прясно мляко

125 гр. мас и олио

7 гр. суха мая

щипка сол

ванилия и есенция ром

настъргана кора от лимон

и портокал

брашно около 500-600 гр.

за намазване: 50 гр. краве масло

1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Първо ще активираме маята с част от прясното мляко, малко захар и брашно. Разбъркваме и оставяме хубаво да шупне. През това време си пресяваме брашното. След това правим кладенче и започваме да добавяме яйцата, захарта, прясното мляко, маста с олиото, ароматите, настърганите кори на плодовете, солта и маята. Бъркаме с лъжица и като почне да се събира в тесто, доомесваме на ръце вече върху плота. Така полученото меко тесто оставяме да втаса за около 2 часа, нека хубаво да удвои обема си.

Усукан Козунак

Намазваме си плота с олио и сипваме втасалото тесто върху него. Разделяме на три равни части.

Усукан Козунак

Пригответе си една голяма тава за да пренасяте разточените листи в нея. Ще ви бъде от полза. И така, разточваме първият лист, пренавиваме го на точилката и местим в тавата. След това го мажем с разтопено масло. Така постъпваме и с другите два листа. След като сме приключили с точенето, разрязваме на осем равни части.

Усукан Козунак

Тогава вземаме една от частите от тавата и я местим на плота за да продължим с работата.

Усукан Козунак

Правим два прореза по указаният начин, за да сплетем.

Усукан Козунак

После свиваме двата края отдолу, за да получим желаната форма. Така се прави със всички части, като едната ще бъде за център, а другите са около нея. Формата, която използвах е с големина на торта по диаметър. На дъното на формата застлах с пергамент за да не залепне и по-добро отделяне.

Усукан Козунак

След като приключите и с това действие оставете да втасва около час на топло. След като втаса преди печенето намажете с разбитият жълтък и поръсете със захар.

Печем на 180°С , като преди да извадите от фурната е хубаво да се убедите, че е готов, като проверите с дървен шиш. Хубаво изпечете до златисто.

Усукан Козунак

То само като го видите и ще ви се прияде, а камо ли да го помиришите 😉 Ако искате да постигнете по-богат вкус може да добавите и стафиди. Когато се прави Козунак, не се щади материал, за да е вкусен! Казахте ли днес на някой, че го обичате? …. 🙂 Аз да… 🙂

Усукан Козунак

Не мога да издържа да го гледам такъв цял и да ми се кипри, затова ще го разчупя да пробвам…

Усукан Козунак

Мммм, страхотен е. Желаещи за дегустация има ли? Ето и за теб, и за теб.

Усукан Козунак

Хрупкава златна коричка и мек отвътре, я какъв се е засукал само! Превъзходен е този Усукан Козунак нали?

Усукан Козунак

И така в навечерието на Великден ви пожелавам мир в семействата и много любов и разбирателство. Блажен е оня който може да прощава!

Добър Апетит! Още подобни рецепти може да откриете тук. Харесай и сподели, ще се радвам да чуя вашето мнение.

 

Усукан Козунак

Коментари