Това е една идея за идващите празници-Козуначени мисли с червени боровинки
Нека да потренираме за малко в кухнята, за да разберем какво точно искаме за празниците. Тези Козуначени мисли с червени боровинки можете да приготвите също за закуска или брънч, вие си решавате. С хрупкава коричка и мека срединка, невероятно вкусни и ароматни, не си мислете, че ще успеете да ги скриете в някой долап. 😉 Само мога да ви кажа, че трябва да се опитат! А ето и рецептата:
Продукти:
3 яйца
100 гр. заха
7 гр. суха мая
1 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.л. сол
2/3 ч.ч. краве масло /разтопено/
настъргана кора на портокал
около 600 гр. брашно
ванилия
За пълнежа:
160 гр. червени боровинки, 50 мл. ром, захар
Начин на приготвяне: Пресейте брашното! Активирайте маята с част от млякото, захар и брашно. Оставете да втаса, когато се появят балончета на върха, значи е готова за работа. Направете кладенче в пресятото брашно и добавете втасалата мая, двете яйца + белтък, а жълтъка запазете за намазване отгоре. Добавете прясното мляко, масло, захар, сол, ванилия и настърганата кора от портокал. Омесете хубаво нелепнещо тесто и оставете да втасва.
Покрийте със стреч и изчакайте хубаво да втаса, нека да се удвои като обем.
После сложете тестото върху омазнен плот и разделете на две. Сега ще ви кажа какво направих аз. От първото тесто направих интересни кифли. Нека преминем към действие. Разточете тестото до 2-3 мм. поръсете с червените боровинки и захар. После навийте на руло. С остър нож нарежете на парчета с трапецовидна форма.
След това с помощта на дървена лъжица притиснете отгоре да получите форма.
След като махнете лъжицата подредете в тавата в която ще печете.
След като приключите с кифличките преминаваме към следващата плетеница, като кифлите оставяме да втасат. И така операцията е подобна разточваме, поръсваме с червените боровинки опиянени от рома, ръсим и захар. Навиваме на руло, след това се нарязва на правилни парчета с дебелина около сантиметър и половина.
Избираме си подходяща форма в която ще печем.
Ето така оформяме равномерно кръгчетата, като леко се застъпват и се дава дължина на формата. Красиво нали? А колко е вкусно само!? Нямам думи… След като приключите и с тази мисъл, оставете да втасва за около 30 минути в топла стая. След това разбийте жълтъка с прясно мляко и 1 с.л. олио и нанесете върху тях. Мажете непосредствено преди да печете!!! Пече се в предварително загрята фурна на 180°С за около 20 минути.
И така първо изпечете фантастичните кифли до хубав загар и чак след това плетеницата.
След като приключите с печенето оставете малко да се охладят, защото няма да е полезно за вашият стомах да ги ядете врели. И накрая добър апетит от мен. Радвам се, че отново успях да ви зарадвам! Кой иска парченце?
Червената боровинка е изключително полезна, затова този път избрах нея. Не се колебайте да фантазирате в кухнята, само ако опитвате ще успявате и ще ставате по-добри!
Благодаря ви за доверието през годините и ви пожелавам Весели празници! А тук може да откриете още интересни рецепти за козунаци на конци, вкусни рула и ароматни кифлички.
Коментари
Публикуване на коментар