Има определени сладка, които не пропускам да направя всяка година и това е едно от тях. Използвам го освен на филийка още и като правя някой торти. Искам всяка година да ми е прясно. Хубав жълт наситен цвят, леко киселко и страхотен аромат. Сега ще ви издам и моята тайна за този Конфитюр от Кайсии.
Продукти:
3 кг. зрели кайсии, 2 кг. захар,300 мл. вода, 1 к.л. лимонтозу и карамфил
Начин на приготвяне:
Осигурете си добри и качествени кайсии от познат производител. Важен е източника.
Измивам кайсиите, отстранявам костилките. След това нарязвам плодовете на лентички и поръсвам със захар. Прибирам в хладилник за една нощ. На другият ден започвам да варя като следя гъстота.
След като видя, че цвета се променя, консистенцията вече на подобава конфитюр, свалям от огъня и оставям да се охлади. След това го прибирам отново в хладилника за една нощ. На следващият ден продължете с варенето на слаб огън. Кайсиите са почети разпаднати, не остават с тази едрина. Подгответе си буркани, чисти и подсушени. Гъстотата на конфитюра контролирам като капвам върху порцеланова чиния.Лимонтозуто винаги слагам накрая и разбърквам добре за да се усвои. И когато е готово разсипвам в бурканите докато е още топло. Отгоре слагам един карамфил и затварям. Някой предпочитат да сложат стрък индрише. Е изберете си вариант и пробвайте!
Ако затваряте в обикновени буркани, след като напълните с Конфитюра от Кайсии, затворете капачката и обърнете буркана така да се охлади. Така ще се вакуумира за дълго време.
Добър Апетит и побързайте, че кайсиите са на привършване! Очаквайте следващите ми изненади с изпитани рецепти!
Коментари
Публикуване на коментар