Катми на сач

Днес се върнах с години назад. Исках отново да усетя аромата  на Катмите на сач, така както ги правеше мама. Няма как да ги опиша с думи, трябва да се опита. Лятото мама не пропускаше да направи от тези Катми на сач. Добре изпечени и после намазани с масло. Просто прекрасни. Помня дните когато бяхме деца, като започнеше да ги пече събираше децата от цялата махала. Похапвахме вкусно и тичахме пак навън за да продължим с игрите. А игрите продължаваха до тъмно докато изгреят звездите. После се прибирахме уморени с ожулени колене, но щастливи. Днес си припомних този момент и без да губя време разбърках кашата за катмите и потеглихме за село. Там запалихме огън, нагрях сача и започнах да ги пека. Нека ви дам рецептата и пак ще разказвам.

Катми на сач

Продукти:

3 яйца, 1 ч.л. хлебна сода, 1 с.л. сол, 1,5 л. вода, брашно, краве масло, олио

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, после добавете содата, солта и водата. После бъркайки добавете брашното. Брашното се слага докато се получи гъста каша. Запалва се огън отвън.  След като сача се загрее, маже се с мазнина и се сипва от получената смес.

Катми на сач

Време е да изпечем катмата и да пробваме сача

Когато започне да се отделя в страни, с помощта на огрибка се обръща катмата за да се изпече и от другата страна. Завъртете малко с ръка катмата за да се пече равномерно. След като е готова се вади от сача и се маже обилно с масло.

Катми на сач

След това може да похапнете докато е топла или намажете със сладко. Всеки обича по различен начин. аз имах кайсиев конфитюр, който скоро бях правила. Леко киселият вкус на кайсиите идеално си пасна с катмите.

конфитюр от кайсии

Тук искам да направя едно малко отклонение- Катмите може да забъркате и като вместо сода добавите мая. Така като я изпечете ще се получат множества мехурчета в тях. Но това е въпрос на избор и вкус. Аз ги обичам по този начин, както ги приготвяше моята майка.

Добър Апетит! Хубаво е да имаме спомени. Този ден си припомних много неща, още осещам вкусният аромат на катмите на сач.  Все същият както преди в родната ми къща.

рози

Коментари