Конфитюр от Сини сливи

Това лято е богато на плодове. Ябълки, сливи и круши превиват крехките клони. Но всичко по реда на узряване. Днес ще правя Конфитюр от Сини сливи. Ще го направя така, както ме е учила моята майка. Вкусът е просто невероятен, а цветът е силно наситено червено.

Конфитюр от Сини сливи

Продукти:

3 кг. сини сливи, 2,5 кг. захар, 1 ампула конячна есенция, 1 ч.л. лимонтозу, 2 ч.ч. вода ако сливите не са добре узрели

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете сливите от костилките. Разстелете ги в дълбока тава и поръсете със захар. Нека така да престоят за едно денонощие. На другият ден ще видите колко много сок се е отделил. Чудесно, разбира се, че няма да го изхвърляте. Започнете да варите конфитюра на нормален огън, като от време на време бъркате. Като започне да сгъстява, освен че трябва да бъркате непрестанно, ако е необходимо намалете котлона, за да не ви загори. Имайте в предвид, че ако го изтървете да загори после ще има остатъчен горчив вкус и аромата няма да е същият.

Конфитюр от Сини сливи

Измийте и подсушете бурканчетата, ако е възможно от предният ден, така ще си спестите времето.

И така когато конфитюра вече е готов, а това се пробва с лъжичка върху порцеланова чиния. Като сипете лъжицата с  Конфитюр от Сини сливи в чинията. Така си определяте и гъстотата. Когато е готово добавете лимонтозуто и конячната есенция. Разбъркайте още малко за да стане еднородна консистенция, после отместете от котлона и с удобна за вас лъжица, започнете да пълните бурканчетата.

Конфитюр от Сини сливи

Докато сладкото още е топло поставете и капачките, затворете добре и обърнете на обратно до пълно охлаждане. Аз така ги оставям за един ден, после ги обръщам в нормално положение. Така ще се вакуумират и ще са готови за зимата.

Конфитюр от Сини сливи

Добър Апетит!

Конфитюр от Сини сливи

 

Очаквайте и други изненади от мен! Също може да посетите моята страница във Facebook от тук .

И групата за Кулинарни идеи.  До нови срещи! Слънчево и усмихнато лято на всички!

Конфитюр от Сини сливи

Коментари