Днес съм на вълна сладкиши и по тоя повод ще ви покажа как да си направите нещо сладичко у дома. Ако ви липсват яйца и не ви се ходи до магазина, то този сладкиш е за вас. Карамеленият сос не е задължителен, може и без него. Но ако искате да опитате не вярвам, да сгрешите. Тъкмо ще му се насладите до края. Ако все пак решите, че карамеленият сос ви е излишен, тогава може да поръсите с пудра захар или да залеете с разтопен шоколад. И така моят Сладкиш без яйца е с Карамелен сос. Обожаваме карамел във всичките му разновидности.
Продукти за сладкиша:
1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар, 100 мл. течен маргарин (може да замените с краве масло или олио), 2 ч.ч. брашно, 1 ванилия, сладко по ваш избор, натрошени орехи
За карамелен сос: 60 гр. краве масло, 100 гр. кафява захар, 120 мл. течна сметана, 1 щипка сол, 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Смесете киселото мляко със содата. Изчакайте 2-3 минути нека хубаво да шупне. После към тях добавете захарта и при непрекъснато бъркане мазнината и брашното. Разбъркайте до еднородна смес. Ароматизирайте с ванилия. Формата в която ще печете намажете с масло. Загрейте предварително фурната на 180°С.
Когато сипете сместа във формата, тогава отгоре на различни места поставете от сладкото. Един съвет от мен, хубаво ще е, ако сладкото, което ще ползвате да не е течно! И накрая поръсете орехите. Така вече е готово за печене.
След това е време да го изпечете. За да сте напълно уверени, че е готов, винаги проверявайте с дървен шиш или клечка за зъби. След като е готов Сладкиша извадете от фурната и оставете да се охлади. А през това време се захващайте за Карамеления сос.
Приготвяне на Карамелен сос:
Използвайте съд с дебело дъно. сложете маслото да се разтопи. След като маслото се стопи се добавя кафявата захар , сметаната и солта. Оставете да заври на силен огън, след като заври тогава намалете до умерен. След като се редуцира почти наполовина, значи карамеленият сос е готов. Тогава добавете ванилията. Така полученият Карамелен сос може да съхраните в хладилник и да ползвате за нещо друго-за заливка на торти, кексчета, бисквитки… 🙂
След като Карамеленият сос е готов оставете за 10-15 минути леко да се охлади и да стегне, но не напълно. Да изглежда като лава. След това залейте сладкиша отгоре. По-нетърпеливите може и да опитат, но по добре е да се изчака малко преди да го нарежете!
Добър Апетит!
Очаквайте и други изненади от мен! Също може да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи. До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар