Най-хубавата лютеница е домашната. Всеки я приготвя в различен вариант. Някой добавя ябълки, други моркови, кой каквото свари. Аз ще ви покажа варианта от моето детство, като направя малки изменения, защото времето с което разполагам е много малко. Така в онова време, трябваше да разполагаш поне с два поредни дни почивка за да я приготвиш до края. Днес в забързаното ежедневие гледаме да съкратим процедурите и пак да имаме добър резултат. Тогава трябваше майка ми да избира хубави прави чушки, после да ги пече на огън и като изстинат да се обелят. Трудът беше много голям. Цялата къща се мобилизираше за това събитие, нямаше как да искръшкаш. Като чуех, че се започва лютеницата направо ми ставаше зле. Спират веднага всички игри и забавления. Затова днес ще ви предложа един много лесен вариант с който само за ден ще имате една много вкусна Домашна Едросмляна Тракийска Лютеница. Като чушките са всякакви- криви, прави, разбира се, че трябва да са месести в това спор няма. Доматите избирам да са хубаво узрели. Ето и продуктите и пак ще обяснявам.
Продукти за 1 доза:
12 кг. Червен пипер (Капия)
6 кг. Домати
3 кг. Патладжан
500 мл. Олио
захар, сол, връзка Магданноз, 4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Първо започвам с патладжана, като го обелвам и нарязвам на кубчета. Поставям го в тенджера и пълня със студена вода. Оставям го да се изкисне за да му излезе горчилката. След това измивам доматите и тях нарязвам. Същото правя и Червеният пипер, махам му семената и го нарязвам. Да кажем до тук добре. Следва да се запали огън, зависи с какво разполагате като наличност. Както и да е, огънат трябва да е умерен, не го засилвайте в никакъв случай за да не загори. Подберете си достатъчно голяма тава, за да ви е удобно да разбърквате. И така сипваме доматите в тавата и 0,500 л. вода, след това слагаме на огъня. Разбъркваме и добавяме пипера, отцеждаме патладжана, изплакваме и него добавяме.
Започваме същинската част
Самото варене на лютеницата е възможно да продължи 4 часа, а може и по-малко. Започнете леко да бъркате, хубаво да се омесят зеленчуците. Нека да поврат и след като достатъчно омекнат зеленчуците, отместете тавата и пасирайте с пасатор. Едрината вие си определяте. След това върнете отново на огъня за продължи процеса на варене. Добавете сол на вкус и захар. Аз сложих 10 с.л. захар. Захарта убива киселинността на доматите. Бъркайте докато започне да сгъстява и след това добавете олиото. То трябва хубаво да се усвои, затова продължете с бъркането. Добавете счуканият чесън и разбъркайте. Проверете как е на вкус! Внимавайте да не прекалите със солта, не всеки обича солено нали. 🙂 След като лъжицата започне да прави следа, значи сте почти на финал. Домашна Едросмляна Тракийска Лютеница не трябва да се разлива тя е гъста и лесно се маже на филийка.
Накълцайте магданоза
Отместете лютеницата, свалете от огъня и тогава добавете свежо нарязаният магданоз. Гледката е прекрасна, а вкусът невероятен. Спестих си толкова много нерви. И всичко това за един ден.
Подготовка за консервиране
Хубаво е бурканите да бъдат измити и подсушени от предните дни, за да не губите време. Разсипвам Лютеницата докато е още топла и затварям. След като приключите с този процес, подредете бурканите в дълбока тенджера, долейте вода хубаво да се покриват отгоре. Стерилизирайте за 15-20 минути. Толкова е достатъчно. Ето, че получихте хубава Домашна Едросмляна Тракийска Лютеница. Всяка промяна на рецептата ще доведе до съвсем различен вкус! Опитайте и няма да съжалявате. Всичко това е достатъчно вкусно.
Дегустация
Най-интересното което се случи беше, че занесох и на майка ми да опита. Щом тя не усети, за пипера, че не е печен, значи съм се справила перфектно. Похвали ме 🙂 Учуди се как сме се справили за един ден. Разказах й и после похапнахме сладко намазани филийки с лютеница, дълго си говорихме и смяхме.
Да ви е сладко!
Очаквайте и други изненади от мен! Също може да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи. До нови срещи! Интересното те първа предстои… Може и награди да има, затова ще трябва да помисля, а вие усърдно да следите блога ми.
Коментари
Публикуване на коментар