Фокача с чери домати и чушки

Преди да се престраша да направя Фокача с чери домати и чушки си мислех, че е много сложно и че няма да ми хареса. Но, определено не беше така, освен, че аз я харесах и другите я харесаха. Така това е ясно, за тези които не знаят ще допълня, че фокача е е вид плосък италиански хляб приготвен с тесто като за пица, гарнират със зеленчуци и подправен с ароматни подправки. Ако още се чудите дали си заслужава да опитате, не се колебайте и минута, запрятайте ръкави!

Фокача с чери домати и чушки

Продукти за тестото:

250 гр. брашно, 125 мл. вода, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. зехтин

За гарниране: чери  домати,  прясна чушка

За намазване отгоре: 1 скилидка чесън, 1 с.л. зехтин, босилек

Фокача с чери домати и чушки

Начин на приготвяне:

В съд сипете част от водата за да активирате сухата мая. Добавете малко брашно и захар, разбъркайте да се получи каша и оставете да се надигне. Пресейте брашното, направете кладенче и добавете водата, солта, зехтина и активираната мая. Омесете хубаво тесто, което не лепне по пръстите.

Фокача с чери домати и чушки

Оставете после тестото да втасва да удвои обема си.

Разделете на две.  После оформете питки, като натискате с длани за да го сплескате. Пригответе си сместа за намазване като счукате чесъна и смесете със зехтина и босилека. С тази смес намажете Фокачата отгоре, след това набодете с върха на пръста за да се образуват ямки. В ямките поставете чери доматите и чушките.

Фокача с чери домати и чушки

Съдът в който ще печете го омаслете със зехтин. След като сте приготвили фокачите се оставя  да втаса още 20 минути, като през това време включете фурната да ви загрява на 200°С. После изпечете за 15 минути.

Фокача с чери домати и чушки

Да ви е сладко!

Очаквайте и други изненади от мен! Също може да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи.  До нови срещи!

Фокача с чери домати и чушки

Коментари