Бърз и лесен Домашен хляб без месене

Днес е неделя, ден в който намирам време да поглезя семейството си. От доста време се каня да напиша, как аз приготвям този Бърз и лесен Домашен хляб без месене. Има всякакви варианти на този хляб, но опитайте моят и тогава пак ще си говорим. Невероятна хрупкава коричка и мека срединка. Душицаааа…

Бърз и лесен Домашен хляб без месене

Продукти:

800 гр. брашно, 1 с.л. сол, 600 мл. хладка вода, 1 с.л. захар, 2 пакетчета суха мая (или 1 пакетче свежа мая),    2 с.л. царевично брашно.

Начин на приготвяне:

Сипете маята в купичка и активирайте с част от водата, добавете захар и брашно. Да се получи рядка кашица. Оставете на топло да се надигне. Няма смисъл да казвам колко минути защото това изцяло зависи от топлината в стаята. Друг вариант за втасване на маята е като купичката я потопите в топла вода за кратко време. След това пресейте брашното направете кладенче сипете водата, сол и втасалата мая. Разбъркайте с лъжица.

Бърз и лесен Домашен хляб без месене

Бъркайте с лъжицата докато цялото брашно се усвои. Получава се рядко лепнещо тесто. Не си мислете, че сте сгрешили, а продължете.

Бърз и лесен Домашен хляб без месене

След като цялото брашно се усвои напълно, тогава покрийте с влажна кърпа и оставете да втасва. Трябва два пъти да се увеличи обема, по това ще познаете, че трябва да продължите към следващата стъпка.

Върху плота поръсете брашно буквално изсипваме тестото и с набрашнени ръце започваме да оформяме кръгла форма, като леко подпъхваме отдолу и леко напудряме без да прекаляваме и да натискаме. След това оставяме за около 30 минути да си почине.

Бърз и лесен Домашен хляб без месене

През това време включете фурната да загрява на 230°С и тенджерата също, но без капак. Може да използвате йенска или чугунена тенджера. След това загърнете тестото отново, поръсете в тенджерата на дъното царевичното брашно и сложете тестото. Поставяме капака и прибираме във фурната за 30 минути. Нивото на скарата е на най-долното ниво. Не се изкушавайте да отваряте фурната през тези минути. Ще бъдете очаровани от резултата.

Бърз и лесен Домашен хляб без месене

След това махнете капака и продължете да печете до златисто. И как хубаво започва да ухае, неповторим е. След като е готов извадете от фурната изчакайте 5 минути и след това извадете на решетка да се охлади.

Бърз и лесен Домашен хляб без месене

Отивам да похапна от този вълшебен хляб, а вие не се бавете при първият удобен случай изпробвайте. И да ви е сладко. Хубаво е да направиш този Бърз и лесен Домашен хляб без месене, но още по- хубаво е добрата компания. Така е още по-вкусен!

Бърз и лесен Домашен хляб без месене

 

Коментари