Ensaimadas е сладкиш или сладък хляб, който се прави в Майорка. Днес тези сладки навити хлебчета се консумират най-вече за закуска и ако си поръчате, когато пътувате до Испания, най-вероятно ще ви ги предложат с кафе или горещ шоколад, предвидени за потапяне. Традиционната рецепта е малко трудно да се каже, тъй като съставките и количествата им никога не са били правилно установени, което означава, че Ensaimada е винаги различна и е най-добре, когато си купувате от традиционен магазин. Но това не означава, че не бива да правите свои собствена, по ваш вкус.
Продукти за 8 кифли
300 гр. брашно, 1 ч.л. суха мая, 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.ч. захар, 1 яйце, 2 с.л. свинска мас, 120 мл. топло прясно мляко, Лимонова захар
За намазване: 1 белтък от яйце, 100 гр. краве масло, Сладко по ваш избор.
За пълнеж на Испански кифли Ensaimada използвах Конфитюр от Сини сливи
За поръсване отгоре: Пудра захар
Начин на приготвяне:
В малка купичка сипете част от прясното мляко и активирайте сухата мая, като добавите още малко брашно да стане на кашица и 1 ч.л. захар. Оставете хубаво да се надигне. Пресейте брашното, после направете кладенче и добавете яйцето, млякото, захарта, мас, сол, лимонова захар и втасалата мая. Омесете меко тесто. След това разделете на 8 и оставете да втасва покрито. В зависимост от топлината на стаята може да са готови и на 20 минута. Долу горе да си увеличат двойно обема при втасване. След като са готови вземете едно от втасалите топчета и разточете. Намажете с разтопеното масло и добавете сладкото.
След това навийте на руло и завъртете на охлюв. В края намажете с белтък за да може хубаво да залепне, за да не ви се развият кифлите при втасване и при печене.
След като сте приключили с тази операция, намажете Испански кифли Ensaimada с разтопено масло и оставете да втасат. През това време си загрейте фурната на 180°С.
След като втасат печем на средно положение във фурната. Печете до златисто. След като са готови извадете, нека, малко да си починат и после поръсете с пудра захар.
Идеалната закуска опитайте и вие! Да ви е сладко!
Забележка: Ако сте забравили да ги намажете с масло отгоре, не се притеснявайте, може да го направите след като са се изпекли. Тъкмо ще са по-меки и ще ухаят на прясно масло. След като ги намажете с маслото, поръсете и пудрата захар. Както и да ги направите все ще са вкусни. Просто трябва да опитате!
Коментари
Публикуване на коментар