Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела

Колкото повече наближава Коледа, толкова повече ми идват наум разни мои приумици за разни вкусни неща. Този Кейк е просто невероятен с богат аромат на ванилия и канела, а дребните парченца ябълка и сушените плодове му придават още по-голям Лукс. Много рядко си позволявам на Коледа да правя едни и същи неща. Искам всяка Коледа да е различна от предните. Затова, след като вече направих този Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела и го опитах реших, че ще едно от нещата присъстващи на нашата трапеза. Аз мисля, че ще бъде вълнуващо, трябва да е тържествено все пак е Рождество. Тази година се надявам да разполагам с повече време за да приготвя всичко, което съм си наумила. Зная, че по Коледа стават чудеса. И аз ще чакам това вълшебство с нетърпение.

Продукти:

2 средно големи ябълки, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.л. Канела, 3 яйца, 2 ч.ч. брашно, 3 с.л. какао, 1/2 ч.ч. течен Мед, 7гр. бакпулвер, 100 гр. краве масло, 80 гр. стафиди, 80 гр. сушени червени боровинки, 100 гр. едро счукани орехи и по възможност истинска ванилия. /4 с.л. нишесте за овалване на ябълките/

За заливката: 100 гр. шоколад, 100 мл. сладкарска сметана.

Начин на приготвяне:

Първо обелете и почистете ябълките от семената, след това нарежете на парченца (като за мусака), посипете ги с Канелата. След това разбиваме яйцата с миксер. Към тях добавям захарта и течния мед. Пресяваме брашното с бакпулвера за да може да го добавяме. Към яйцата добавяме част от брашното, после разтопеното масло и пак брашно. Накрая добавяме и какаото. Бърка се до еднородност, добавете и ванилията.

Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела

След като вече сме приключили със тази смес, добавям едро начупените орехи, но вече разбърквам с лъжица. Така добавям стафидите и червените боровинки. Накрая поръсвам с нишесте ябълките и ги добавям към останалите неща. Получава се много гъста смес, това да не ви притеснява, аз бях изкушена и потопих пръст да опитам още на сурово докато го бърках. Голямо облизване падна. Ама то аромат и вкус нямам думи.

Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела

Загрейте фурната предварително на 180 С. След това намажете формата в която ще печете с масло. Сипете получената смес в избраната форма от вас и печете, но намалете фурната на 170 С, така ще се пече бавно, но славно! За хубавите неща се иска време нали?

Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела

Приготвяне на заливката /ганаш/

Докато се пече, пригответе заливката /ганаша/. Тя се приготвя като смятаната се затопля на водна баня и към нея се добавя натрошения шоколад. От време на време разбърквайте с лъжица за да постигнете хубава гладка смес. След като стане еднородно, отместете от котлона леко да се охлади.

Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела

Когато вече Кейка е изпечен, но се убедете в това, като не забравите да пробвате с дървен шиш. А, когато е готов извадете от фурната и оставете за 5 минути така. След това го извадете от формата и залейте с готовият ганаш.

Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела

Сега вече е готов в целият си ръст. Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела, неустоимо вкусен. Пленителен, ароматен, завладяващ до последната хапка.

А сега да ви е сладко! Време ли е за кафе? За мен да, отивам да си направя едно кафе и да си отрежа едно парченце от кейка.

Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела

Чакайте да видите следващият път с какво ще ви изненадам! Хубав ден от мен! И не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Богат Кейк с Ябълки, орехи, Мед и Канела

Може би ще проявите интерес към едно огромно Панетоне по оригинална рецепта.

Коментари