Здравословните ползи от лещата са многобройни. Лещата е сред традиционните храни, които консумираме в България. А, ето и няколко причини за да продължим да консумираме леща:
- Лещата понижава холестерола, тъй като има високо съдържание на разтворими фибри;
- Лещата поддържа здравето на сърцето, намалява риска от сърдечни проблеми;
- Лещата подпомага храносмилането;
- Лещата е здравословен източник на протеин;
- И не на последно място, лещата подпомага отслабването, заради ниското съдържание на калории и почти никакви мазнини.
Хубаво е да знаете, че лещата се вари в голям съд защото увеличава обема си от два до три пъти. За да направим Вкусна Леща яхния със Соев сос и да е богата, ще ви разкажа как аз я правя. Искам да е богата на цветове и много ароматна.
Продукти:
500 гр. Леща, 2 глави кромид лук, 8 скилидки чесън, 1 морков, 1/2 червена чушка, листа целина, джоджен, 1 с.л. червен пипер , 50 мл. Соев сос Kikkoman, 2 л. вода, 1 с.л. доматено пюре, мазнина, сол ако ви е необходимо за допълнително овкусяване, 3 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте лещата. Сложете я в тенджера с вода да заври. След 5 минути, след като е завряла добавете глава и половина накълцан лук, соевият сос и 1 с.л. олио. После накълцайте на ситно моркова, чушката и целината. Обелете чесъна, може да го накълцате, а може и на цели скилидки да го добавите. Добавете и доматеното пюре. Оставя се за около 15-20 минути да уври.
След това в тиган сипете мазнина и запържете половин глава лук, след като стане почти прозрачен добавете брашното. Между временно не спирайте да разбърквате. Когато и брашното се запържи се добавя червеният пипер. Но понеже червеният пипер бързо прегаря, затова леко отместете тигана и тогава добавете пипера. Разбъркайте до еднородност и сипете при лещата. Докато присипвате бъркайте лещата, а да няма изненади на топчета после. И накрая за финал поръсете ситно нарязан свеж джоджен.
Добър Апетит!
Разгледайте и другите ми рецепти със Соев сос, които съм публикувала. Може да си харесате нещо за да приготвите.
- Супа със Спанак и Соев сос
- Свински черен дроб по Чорбаджийски със Соев сос
- Бъркани яйца с наденичка, зелен лук, чушка и Соев сос
- Пиле с прясно зеле, домати и Соев сос
- Свински вратни пържоли с Гъбен сос и Kikkoman
- Бяло Брауни с Поширани круши и Kikkoman
- Глазирана сьомга с моркови, червено цвекло, нар и Соев сос
Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар