Рангелова Пита

Традицията повелява на Архангелов ден да се омеси обреден хляб. На някой места в страната се казва “Рангелов хляб”, известен е още с названието “Боговица” или Богова пита.

Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата  на най-старият мъж в къщата, след това поръсва с вино, молейки за благословия.

Рангелова Пита

Продукти:

2 яйца, 50 гр. краве масло, 1 ч.л. захар, 2 с.л. кисело мляко, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.ч. топла вода, около  700 гр. брашно.

Начин на приготвяне:

Като първо ще активираме сухата мая с част от водата, като добавим захар и брашно. Правим на рядка каша и оставяме да се надигне като гъба. След това в пресятото брашно правим кладенче и добавяме 1 яйце с единият белтък, а жълтъка ще отделим за намазване отгоре. Добавяме остатъка от вода, кисело мляко, сол и разбъркваме с лъжица. След като започне да се оформя тесто добавяме разтопеното масло и омесваме. Добавяме брашно колкото е необходимо, докато спре да лепне по пръстите.

Рангелова Пита

Поставяме готовото тесто в омазнен съд, покриваме със стреч и оставяме на топло да втасва. Когато обема се удвои тогава започваме да оформяме питата. Омасляваме тавата в която ще печем. После откъсваме едно парче от тестото с големина на малка ябълка и го поставяме малко в страни от центъра. След това отделяме една малко по-голяма от предната и разделяме на две. Изтегляме с ръце и правим два фитила, усукваме ги и поставяме около малката топка, но без да затваряме кръга. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг “за да не опустее къщата”. След това отделяме 7 малки топчета с големина малко по-големи от лешник. Остатъка от тесто направете на голям фитил- изтегляйте внимателно с ръце. Него поставете в края. Малките топчета идва ред и на тях- изтеглете като постигнете дебелина на молив, след това се вземат три и се плетат, после и другите три по същия начин, а последното топче се изтегля с ръце и правим едно ченгелче като S. То се поставя върху самата топка.

Рангелова Пита

Така оформената пита мажем с разтопено масло и оставяме да втасва за около 30-40 минути.

Загряваме фурната предварително на 200 С, а когато сложим да печем намаляме на 180 С. След като Рангелова Пита втаса добре се маже с разбит жълтък и малко прясно мляко и вече е готова да влезе във фурната.

Рангелова Пита

Печем до златисто, след като минат 20 минути първо проверете с дървен шиш дали е готова и да прецените колко ще е нужно да се пече още. След изпичане увийте готовата пита в памучна кърпа и я оставете за кратко, за да може “да си обиколи нивката”.

Рангелова Пита

И така вече сме готови за празника. Пожелавам ви обилни благословения! Бъдете добри един към друг идват светли празници. Добър Апетит!

Рангелова Пита

Посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари