Кралски Коледен Сладкиш

Ето, че остават броени дни до Коледа. Звънят безброй звънчета и всички шеметно се приготвяме за празника. Елхата е украсена, лампичките мигат празнично- красива празнична картина. На този ден всеки ще сложи на масата кой каквото има и е приготвено с много старание и любов. Експериментирайки с рецепти и търсейки да постигна богат вкус стигнах до този Кралски Коледен Сладкиш. Вложих много в него и резултата е налице. Получи се една експлозия от вкусове. Омайващ с невероятни аромати, богат на фибри и ядки. Трудно бих могла да опиша този сладкиш, затова ви го предлагам със затворени очи, защото зная, че и на вас ще се хареса.

Продукти: 100 гр. Орехи, 100 гр. Бадеми, 100 гр. сушени червени боровинки, 100 гр. сушени вишни, 100 гр. златна стафида, 100 гр. сушени смокини, 70 гр. сушено Манго, 200 гр. сурова ситно настъргана Тиква, 1 с.л. пчелен мед, 50 мл. студено кафе, настъргана кора от 1 портокал+ 50 мл. портокалов сок, 1 ч.л. сода, 100 гр. сушен Ананас

Подправки- 2 ч.л. микс от Канела, джинджифил, Кардамон и Ванилия

За кексовата смес: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. топла вода, 220 гр. сладко, 3 с.л. олио, 2 ч.л. бакпулвер, 2 1/2 ч.ч. брашно

За глазурата: 150 мл. сладкарска сметана, 100 гр. захар

Начин на приготвяне:

Едрите сушени плодове, бадемите и орехите ги нарежете. Смесете всички плодове и ядки в купа.

Кралски Коледен Сладкиш

Към тях добавете портокаловите кори, кафето и портокаловият сок. Сипете и микса от подправки и сода. След това разбъркайте и оставете за час хубаво да се накиснат и омекнат.

През това време разбъркайте кексовата смес. В друг съд смесете захарта, топлата вода и сладко. Разбъркайте до еднородност. Пресейте брашното с бакпулвера и после го добавяйте на порции към сместа от сладко. Получава се гъста каша. Към тази смес се добавят сместа от сушени плодове и ядки. Разбъркайте с лъжица. Загрейте предварително фурната на 180 С.

Кралски Коледен Сладкиш

Сместа се сипва във форма с отделящо се дъно, но преди това намажете с масло или покрийте с пергамент. Пече се докато се зачерви не по малко от 30 минути, затова преди да го извадите проверете с дървен шиш- трябва шиша да излиза чист.

Кралски Коледен Сладкиш

След като вече се изпече извадете от фурната и оставете хубаво да се охлади. Направете глазурата като смесите сметаната със захарта и разбиете с миксер до пухкавост. И после като покриете с нея Кралски Коледен Сладкиш да изглежда като снежна пелина. Направо като в сън. След като направите и това приберете сладкиша в хладилник за една нощ. На другият ден отворете обръча и преместете върху табла или поднос. Искам да ви кажа, че колкото повече си отлежава по-хубав става. Така, че запрятайте ръкавите и за Коледа ще имате един чуден десерт.

Кралски Коледен Сладкиш

И понеже има още малко време, а този Кралски Коледен Сладкиш ми беше за проба, ще направя още един. Така де, нека е по-богата нашата трапеза.

Кралски Коледен Сладкиш

Два дена го обикаляха в хладилника докато реша да се нареже, тотално омаляха. И все ме питаха- Кога ще се реже това чудо. Аз им отговарях шегувайки се точно в мой стил- “Ами догодина! 🙂 И как само им увесваха носовете… 🙂

Кралски Коледен Сладкиш

И пак ще ви кажа имате ли възможност и време трябва да го опитате. Вкусът е невероятен, нещо необяснимо вкусно. Добър Апетит!

Кралски Коледен Сладкиш

С настъпване на Коледа ви пожелавам повече усмивки, сбъднати мечти, мъдрост и смирение, които да направят живота ни по-прекрасен!

коледа

 

Коментари