С настъпването на Коледа ми идват разни щури идеи. Организирах в къщи приготвяне на Карамелизирани Ябълки. Ехааа, всички се включиха с голям интерес. Всеки правеше по нещо. А, идеята за близалките беше на моята половинка, а панделките накрая връзваше моята дъщеричка. Затова станаха толкова и вкусни.
Продукти:
6 бр. средни Ябълки, 175 мл. вода, 400 гр. захар, 200 гр. глюкоза, 1 ч.л. суха боя червена, 1 ч.л. екстрат ванилия и дървени шишове, панделки по ваше желание
Начин на приготвяне:
Измийте ябълките добре и ги подсушете, отстранете им дръжките. В касерола сложете да заври водата със захарта и глюкозата. Когато сместа заври намалете котлона и поддържайте температура до 140 С на карамела, като не забравяте да разбърквате от време на време.
След 10 минути консистенцията видимо се променя, сгъстява се, ако искате направете малка проба върху порцеланова чиния. След охлаждане трябва да стои като стъкло, а не лепкаво по пръстите. След като получите тази смес оцветете с червена боя и ароматизирайте.
Докато правите карамела набодете шишовете върху ябълките, за да са готови. След като карамела е готов отместете от котлона малко да се охлади да не е врял и тогава потапяйте ябълките една по една. След като ябълката е карамелизирана я извадете върху намаслен пергамент, за да не се чудите после как да я изкъртите 🙂
След като приключите с ябълките ще ви остане още малко карамел, аз го оползотворих като направих джинджифилови близалки и бонбони. На останалата смес добавих 1 ч.л. сух джинджифил. За форма използвах старата чугунена преса за сладки. Сипвам карамела, набождам дървена клечка и изчаквам да се охлади. След това вадя готовата близалка.
Забележка: Имайте в предвид, че карамела е много горещ. Пазете се, да не ви попадне на кожата, ако включите децата, дайте им лесни задачи!
Желая ви сладка и сбъдна Коледа! Нека да цветно в душите ни! Да се обичаме и разбираме!
Коментари
Публикуване на коментар