Печена цяла Патица с Тиква и Портокалов сок

Тук наскоро у дома приготвих  много вкусно ястие, но чаках да наближат Коледните празници за да го споделя с вас. Комбинацията от Патица с Тиква се роди ненадейно. Първо мислех да я готвя с картофи, обаче се оказа че в момента не разполагам с тях, а вече не ми се ходеше до магазина. Но тикви имам достатъчно и затова реших да приготвя ястието така. Е, оказа се, че никак не съм сгрешила. Получи се вкусна комбинация. Тъкмо сега му е време да опитате това ястие Печена цяла Патица с Тиква и Портокалов сок.

Печена цяла Патица с Тиква и Портокалов сок

Продукти:

1 цяла Патица, 600 гр. обелена Тиква, 5 Портокала, 1 лимон, сол, черен пипер, мащерка, дафинов лист,         50 гр. Краве масло, 1 кубче зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Овкусете Патицата със сол и черен пипер, поставете мащерката и дафиновият лист във вътрешността й. Сложете в подходяща тенджера и залейте с вода. Оставете да ври около час и половина. След като мине това време извадете от тенджерата изчакайте да се охлади и приберете в хладилник за около час и половина.

Печена цяла Патица с Тиква и Портокалов сок

Прецедете бульона от варенето на Патицата и към него добавете кубчето бульон и фреша от портокалите и лимона. Слагам тази течност да ври в тенджера, докато се редуцира на половина.

В удобна тава поставяме нарязаната Тиква на едри кубчета и охладената Патица. Намазвам с масло и наливам вече готовият Портокалов сос. Пека на 180 С за около 40 минути.

Печена цяла Патица с Тиква и Портокалов сок

След като е готова извадете от фурната и разпределете на порции. Ястието е хубаво да се консумира топло. Да ви е сладко!

Печена цяла Патица с Тиква и Портокалов сок

Получи се много интересен вкус, тъкмо като за празници. Не се колебайте, а опитайте! Вашите гости ще останат  възхитени. Месото е крехко с лек привкус на портокали, а за тиквата да не говоря, топи се в устата!

Печена цяла Патица с Тиква и Портокалов сок

Чакайте да видите следващият път с какво ще ви изненадам! Хубав ден от мен! И не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

 

Коментари