Зелена Вита Баница

Зелена Вита Баница за вечеря, точно по български. На прибиране от работа се сетих за тази баница и пътьом си закупих всичко, което ми беше необходимо. И след като се прибрах, веднага се захванах да приготвям тази Зелена Вита Баница. Нарекох я така заради зеленият пълнеж. Трябва да ви кажа, че се получи доста добре. Всеки, който иска да опита нещо различно, може да я опита!

Зелена Вита Баница

Продукти:

500 гр. точени кори, 4 стръка праз лук, сол и черен пипер по вкус, 250 гр. сирене, 100 гр. замразен спанак, олио за запържване

За намазване на корите: 6 с.л. олио, 6 с.л. прясно мляко

За намазване на  Баницата: 3 с.л. краве масло

Начин на приготвяне:

Нека преди да започна да разказвам, как да си направите Зелената Вита Баница да ви кажа някой важни неща. Първо празът се почиства добре и след това се измива на течаща вода. Другото нещо е за спанака, когато се ползва замразен спанак е хубаво да бъде размразен предварително и после отцеден. Харесвам замразеният спанак, защото е готов бланширан и накълцан и после лесно се работи с него.

Зелена Вита Баница

Нарежете Празът на колелца, след това загрейте мазнина в удобен тиган и започнете да пържите.

Зелена Вита Баница

Малко преди да свалите от огъня добавете  спанака, посолете и добавете черен пипер.

Зелена Вита Баница

Усещате ли аромата, страхотно и вкусно ухае. След като запържите, свалете от котлона за да се охлади. Моите кори бяха 16 на брой и понеже в една навивка ползвам по две кори, то в този случай разделих запърженият праз на 8 части.

Оформяне на Зелената Вита Баница

В купичка смесих олио с прясно мляко. Разстелих корите и започнах да нанасям с четка по цялата повърхност. На по-широката част в редичка поставих от плънката и натроших сирене. След това навих на руло. После готовото руло навих на охлюв и поставих в намаслена тава. Така постъпих и с другите кори, а и тавата ми се запълни добре.

Зелена Вита Баница

След това разтопих маслото и намазах баницата. Фурната предварително се загрява на 200 С. И така след като намажем с масло отгоре, вече можем да печем. Баницата се пече до златисто. Мммм, че вкусотия! 🙂 Страхотна и бърза вечеря!

Зелена Вита Баница

Нямаха търпение да опитат, но трябваше малко да почакат. Защото след като се изпече се напръсква със студена вода и се покрива с памучна кърпа. Някъде бях чела, за нещо друго беше, че се покривало с чиста кърпа. Е, много се смях! Че, кой ще е този дето ще си покрие яденето с мръсна кърпа? 🙂 🙂 🙂 И така да оставя това на страни, моята  Зелена Вита Баница е готова и всички чакат не само да я опитат, но и да вечерят. И така от приказка на приказка баницата свърши. Е, нищо, пак ще направя някой ден.

Зелена Вита Баница

Добър Апетит и не забравяйте, че винаги ще ви изненадвам с практични и добри рецепти.

Зелена Вита Баница

Чакайте да видите следващият път с какво ще ви изненадам! Хубав ден от мен! И не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари