Има рецепти, които остават завинаги. Така този Качамак със Сирене на баба се е запечатал в моето съзнание. Баба беше една обикновена жена, всичко което правеше в кухнята беше просто на вид, но много вкусно. Любими и бяха всички видове каши- сирена каша, пилешка каша, лучена каша и всичко като каша. 🙂 От време на време си припомням далечните дни от моето детство, което няма нищо общо със сегашното на моите деца. Пък и този качамак ще ми дойде добре след тежките маси тия дни.
Продукти:
400 гр. царевично брашно, 1 1/4 л. вода, 125 гр. краве масло, 400 гр. сирене, сол на вкус
За запръжката: масло, олио, червен пипер
Начин на приготвяне:
Разделете водата на две. Едната част сипете в дълбока тенджера да заври на котлона, а в другата сипете царевичното брашно и го разбъркайте. В тенджерата с вода сложете сол и масло. След като заври добавете и разтвореното царевично брашно. Грешка ще е ако забравите да разтворите царевичното брашно и като го сипете във врящата вода ще стане на големи буци. Затова следвайте описанието и ще получите един невероятно вкусен Качамак със Сирене.
И така водата вече е завряла, разтворили сме царевичното брашно в част от водата идва момента в който да ги смесим. Добавяме получената смес към врящата вода и разбъркваме. Бъркаме с дървена лъжица докато се получи гъста каша, която лесно се отделя от съда.
След като качамака е готов има два варианта на сервиране. Единият вариант е, готовият качамак се сипва в тава, а другият е с разсипване от тенджерата в чинии. След което се поръсва сирене и след това се прави запръжката с червеният пипер и се полива с нея.
Аз го правя като първо разсипвам по чиниите, поръсвам със хубаво домашно биволско сирене и после с лъжица сипвам от запръжката. И понеже съм виждала много прегорели запръжки, затова ще ви кажа как аз я правя.
В тиган слагам краве масло с малко олио и като се запържи, отмествам от котлона и тогава сипвам червеният пипер. Разбърквам леко с лъжица и поливам върху качамака. И започва да ухае вкусно. И ти се иска да опиташ колкото се може по-скоро. Много е апетитно!
Добър Апетит и се надявам да съм ви била полезна!
Хубав ден от мен! И не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар