Наближава празника на лозарите, градинарите и Трифон Зарезан. И тая Лозарска пита е една идея за всички, които ще празнуват в този ден. Освен, че има интересна форма, тя и много вкусна, а в средата се крие пълнеж от сухи плодове и бадемова ядка. След като вече я опитах вече без резерви мога да кажа, че много добра и ако не я изпробвате вече сте изпуснали. С тая интересна форма на лоза ще впечатлите всички гости. А най-добра похвала за това е, когато питата свърши изцяло. 😉
Продукти:
230 мл. прясно мляко, 1 яйце, 1 суха мая, щипка сол, 100 мл. олио, 500 гр. брашно
За пълнежа: сухи плодове, бадемови ядки, 1 с.л. краве масло, захар
За намазване отгоре 1 яйце
Начин на приготвяне:
Както винаги до сега и този път ще започна с маята. В купичка сипвам маята, добавям част от млякото, малко захар и брашно. Правя на кашица и оставям да се активира. Трябва да имате в предвид, че ако млякото е топло по-бързо ще се активира маята и обратно ако е студено ще втаса по-бавно. Пресявам брашното в голяма купа в която ще ми е удобно да замеся тестото. Добавям остатъка от прясното мляко, яйцето, втасалата мая, олио, щипка сол и захар.
Разбърквам с лъжица и после доомесвам на ръка докато се получи хубаво еластично тесто.
Оставям след това да почине 20 минути, после премесвам отново но без да добавям брашно. Разделям на две части и започвам да работя с едното тесто. Разточвам тестото с точилка като дебелината на листа е 5 мм. После нарязвам на кръгчета с чаша за уиски, като отвора в диаметър е 8 см.
Необходими ще бъдат 16 топчета да оформим, от тестото ще трябва да оформим лозов лист, дръжка и малки мустачки. След като нарежем кръгчетата тесто в средата поставяме парченце сушена кайсия, синя слива в моят случай, също 1 бадемова ядка, на върха на ножа масло и 1/2 к.л. захар. След това оформяме на топчета.
След като оформим топчетата ги подреждаме в тава покрита с пергамент. Оформяме и дръжката, разточваме част от тестото и нарязваме на тънки ленти.
От тук отделяме за мустачките и за жилките на листото и останалото разделяме на две и усукваме леко, без да прилагаме сила.
Оформяме си един лист с дръжка и започваме да сглобяваме.
След това включете фурната да загрява,
като през това време Лозарска пита ще почине малко преди да я изпечем. Преди да поставите питата във фурната намажете с разбит жълтък. Печем на 180 С за около 25-30 минути до златисто. Винаги проверявайте с дървен шиш преди да извадите от фурната. Ако ви остане малко тесто не го изхвърляйте, оформете малки топчици с пълнеж и изпечете като мъфини. След като питата е готова извадете и покрийте с кърпа да си обиколи нивката. Знам, че е много съблазнителна, но не бързайте да ядете, нека се охлади добре.
На този ден освен пита и хубаво ястие, да не забравите да сложите на масата и най-хубавото вино, което имате, за да е берикет в дома ви.
Бъдете като пчелата, която превръща прашеца в мед!
Бъдете като гроздето, което превръща слънчевите лъчи в сладост!
Бъдете като изкусните винари и превръщайте гроздето в опияняващо вино!
Бъдете най-добри във всичко, което правите!
Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар