Лозарска пита

Наближава празника на лозарите, градинарите и Трифон Зарезан. И тая Лозарска пита е една идея за всички, които ще празнуват в този ден. Освен, че има интересна форма, тя и много вкусна, а в средата се крие пълнеж от сухи плодове и бадемова ядка. След като вече я опитах вече без резерви мога да кажа, че много добра и ако не я изпробвате вече сте изпуснали. С тая интересна форма на лоза ще впечатлите всички гости. А най-добра похвала за това е, когато питата свърши изцяло. 😉

Лозарска пита

Продукти:

230 мл. прясно мляко, 1 яйце, 1 суха мая, щипка сол, 100 мл. олио, 500 гр. брашно

За пълнежа: сухи плодове, бадемови ядки, 1 с.л. краве масло, захар

За намазване отгоре 1 яйце

Начин на приготвяне:

Както винаги до сега и този път ще започна с маята. В купичка сипвам маята, добавям част от млякото, малко захар и брашно. Правя на кашица и оставям да се активира. Трябва да имате в предвид, че ако млякото е топло по-бързо ще се активира маята и обратно ако е студено ще втаса по-бавно. Пресявам брашното в голяма купа в която ще ми е удобно да замеся тестото. Добавям остатъка от прясното мляко, яйцето, втасалата мая, олио, щипка сол и захар.

Лозарска пита

Разбърквам с лъжица и после доомесвам на ръка докато се получи хубаво еластично тесто.

Лозарска пита

Оставям след това да почине 20 минути, после премесвам отново но без да добавям брашно. Разделям на две части и започвам да работя с едното тесто. Разточвам тестото с точилка като дебелината на листа е 5 мм. После нарязвам на кръгчета с чаша за уиски, като отвора в диаметър е 8 см.

Лозарска пита

Необходими ще бъдат 16 топчета да оформим, от тестото ще трябва да оформим лозов лист, дръжка и малки мустачки. След като нарежем кръгчетата тесто в средата поставяме парченце сушена кайсия, синя слива в моят случай, също 1 бадемова ядка, на върха на ножа масло и 1/2 к.л. захар. След това оформяме на топчета.

Лозарска пита

След като оформим топчетата ги подреждаме в тава покрита с пергамент. Оформяме и дръжката, разточваме част от тестото и нарязваме на тънки ленти.

Лозарска пита

От тук отделяме за мустачките и за жилките на листото и останалото разделяме на две и усукваме леко, без да прилагаме сила.

Лозарска пита

Оформяме си един лист с дръжка и започваме да сглобяваме.

Лозарска пита

 

Лозарска пита

След това включете фурната да загрява,

като през това време Лозарска пита ще почине малко преди да я изпечем. Преди да поставите питата във фурната намажете с разбит жълтък. Печем на 180 С за около 25-30 минути до златисто. Винаги проверявайте с дървен шиш преди да извадите от фурната. Ако ви остане малко тесто не го изхвърляйте, оформете малки топчици с пълнеж и изпечете като мъфини. След като питата е готова извадете и покрийте с кърпа да си обиколи нивката. Знам, че е много съблазнителна, но не бързайте да ядете, нека се охлади добре.

Лозарска пита

Лозарска пита

На този ден освен пита и хубаво ястие, да не забравите да сложите на масата и най-хубавото вино, което имате, за да е берикет в дома ви.

Лозарска пита

Бъдете като пчелата, която превръща прашеца в мед!

Бъдете като гроздето, което превръща слънчевите лъчи в сладост!

Бъдете като изкусните винари и превръщайте гроздето в опияняващо вино!

Бъдете най-добри във всичко, което правите!

Лозарска пита

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

вино грозде

Коментари