РАТАТУЙ

РАТАТУЙ е френско ястие със зеленчуци. Има много вариации на това ястие, но винаги съдържа зеленчуци. Може да бъде сервирано като основно ястие или гарнитура. В почивните дни винаги разполагам с повече време и това са дни изцяло посветени на моето семейство. Предимно това ястие се приготвя най-често през лятото, но и през зимният сезон не е грешно, важното е да се снабдите с пресни зеленчуци.

РАТАТУЙ

Продукти:

2 тиквички, 1 патладжан, 3-4 домата, 3 глави кромид лук, 3 скилидки чесън, сол на вкус, червен пипер, магданоз, мащерка, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 3/4 ч.ч. зехтин, 800 гр. домати консерва

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете патладжана на кубчета и след това го накиснете в студена вода за 20 минути за да му излезе горчилката. Нарежете лука и чушките на средни парчета. Загрейте зехтина на среден огън в голям тиган. Аз обикновено използвам уок, за такива цели. След като се загрее зехтина добавям нарязаният лук и нарязаният чесън. Разбърквам леко и добавям чушките и патладжана. Разбърквам и след 2-3 минути добавям доматената консерва.

РАТАТУЙ

Добавям сол на вкус и ароматни подправки. Разбърквам за около 5 минути и добавям червеният пипер и черният пипер.

РАТАТУЙ

Докато тази вкусотия къкри на котлона нарежете тиквичките и доматите на колелца. Те ще бъдат подредени по-късно. След като всички зеленчуци се задушат добре и част от течността се изпари, преместваме тигана в страни за да се охлади малко. След това тази смес се сипва в тавичка, а отгоре се подреждат тиквичките и доматите. Поръсете със сол и подправки,  печем в предварително загрята фурна на 200 С.

РАТАТУЙ

След като се изпече ястието може да го поднесете топло или охладено. Допълнете с хубаво вино. Да ви е сладко и добър апетит. Нищо не може да се сравни с добре приготвената домашна храна. Гответе винаги с любов и поднасяйте с усмивка.

РАТАТУЙ

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

РАТАТУЙ

Коментари