Яйца по Шотландски

Има един човек който ми е много скъп, но в момента е надалеч от мен. Търсех подходящо ястие с което да я изненадам когато си дойде. Отговора е много лесен,но защо точно Яйца по Шотландски. Яйца, защото ще се върне за Великден, а шотландски, защото в момента е там. Да не си помислите, че току що съм го измислила това ястие, не това си е типично по шотладски. 🙂 Вкусно и много близко до нашата кухня, така, че без резерви мога да кажа, че се получи много добре и ви го препоръчвам горещо!

Яйца по Шотландски

Продукти:

700 гр. кайма /смес от телешко и свинско/, 7 яйца с размер М, 1 глава кромид лук, 4-5 стръка магданоз, черен пипер смлян, чубрица, олио за пържене, 1 филия хляб /предварително се накисва във вода/

За панировката: 1 яйце, 2 с.л. бира, галета, брашно

За гарнитура: Изберете гарнитурата според сезона!

Начин на приготвяне:

Сварете седемте яйца, след това охладете и обелете от черупките. Докато се варят яйцата, омесете си каймата. Каймата поставям в широка купа, добавям едно яйце, подправки, накиснатият хляб, който се отцежда. Нарежете лука и магданоза на ситно, добавете към каймата и хубаво омесете.

Яйца по Шотландски

След това разделете каймата на седем равни части. Хубаво загърнете яйцата с кайма и оформете на топка. Постъпете така с всички яйца и после ги поставете върху набрашнена повърхност.

Яйца по Шотландски

Като приключите с тая операция, преминаваме към пържене. В дълбок тиган сипваме олио, толкова че като се потопят топките с кайма да стига поне до половината им. Но преди да изпържите има още нещо важно, което да направите. Разбийте останалото яйце в дълбока чиния с 2 с.л. бира. Оваляйте обвитите яйца в брашно, след това потапяме в яйцето и накрая в галетата. И след това изпържете в олиото. Олиото трябва да е добре загрято за тази цел.

Яйца по Шотландски

Докато пържите  Яйца по Шотландски е нужно многократно да ги обръщате докато се изпържат добре. С хрупкава коричка и сочни отвътре. След като се изпържат се вадят с решетъчна лъжица върху кухненска хартия за да се отцедят от излишната мазнината.

Яйца по Шотландски

Аз избрах да предложа моите Яйца по Шотландски с пресни настъргани моркови и маслинки за финес. Идват ми и други идеи като например със салата Айсберг и чери домати. Но, както и да е, получиха се апетитно и вкусно. Отбележете си в тефтера като Важно и Специално!

Да ви е сладко и Добър апетит!

Яйца по Шотландски

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Яйца по Шотландски

Коментари