Тази баница направи по заявка за моят съпруг. Направи та направи, и днес вече нямаше мърдане. Ама и тая баница си я бива. Почнеш ли я веднъж, после нямаш спирка, само я виждаш как свършва скоростно. Душицааа е! Няма друга такава вкусотия, няма такава баница!
Продукти:
200 мл. прясно мляко, 25 гр. жива мая, 4 яйца, 1/2 к.ч олио, 2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 50 мл. хладка вода, брашно около 700 гр
За плънката: 100 гр. краве масло, 300 гр. сирене
Начин на приготвяне:
Първо започваме с маята. Натрошаваме в купичка и залива с 50 мл. хладка вода. Добавяме 1 ч.л. захар и малко брашно, разбъркваме и оставяме да втаса. След това си пресяваме брашното, правим кладенче в него и започваме да добавяме яйцата, втасалата мая, сол, олио и прясно мляко.
След това разбъркайте с лъжица и като вземе да се събира в тесто, продължете да месете с ръце. Омесете меко тесто, не добавяйте много брашно. Най-важното е да спрете да добавяте брашно, когато спре да ви лепне по пръстите.
След това полученото тесто разделете на три равни части.
Като стигнете този етап пригответе си точилка и започваме да разточваме. До тук ако забелязахте нямаме втасване на тесто. Разточваме първата топка с дебелина на листа 2 мм. След това намазваме с разтопено масло и поръсваме сирене.
След това навиваме на руло. Готовото руло навиваме на охлюв в омазнена тава. Така постъпваме и с другите две. Сега вече оставяме да втаса за около 30 минути и печем в предварително загрята фурна на 180 С за около 45 минути. Преди да извадите баницата е хубаво да проверите с дървен шиш. Ако е изпечена добре, извадете от фурната и покрийте с памучна кърпа. След това и се насладете!
Толкова е съблазнителна, че ти идва да я сграбчиш цялата. Кой ти чака да изстине, няма такива филми, веднага се започва, всеки чупи, дърпа от някъде. Е, то не се издържа на аромата.
Когато и да решите да си я направите тази Вита баница с мая все ще е добре. Нека да не отлагаме днешната работа за утре, че да не е късно после! 🙂 Това е шегичка…. 🙂
Да ви е сладко! Запрятайте ръкавите, сипвайте айряните и добър апетит!
Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар