Пита "Макови ролки"

Когато правя питка или погача винаги се стремя да донесе наслада, както за очите така и за вкуса. С една дума да получа вкусна наслада. Всички обичат тези дни и чакат с нетърпение уикенда, защото задължително ще ги зарадвам с нещо изкушаващо вкусно. Тази пита “Макови ролки” я предложих със сладко от пъпеш. Звучи топло и ориенталско и трябва да се опита! Рецептата е перфектна, а насладата- върховна.

Пита "Макови ролки"

Продукти:

500 гр. брашно, 1 яйце+ 1 белтък, 1 с.л. суха мая, 250 мл. прясно мляко, 1 к.ч. кисело мляко, 10 с.л. захар,          5 с.л. олио, щипка сол

За пълнежа: 3 с.л. краве масло, 3 с.л. фъстъчено масло, 40 гр. маково семе

За намазване отгоре: 1 жълтък, 1 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Както винаги когато се работи с мая, тя трябва да се активира. Затова сипваме маята в купичка, добавям част от прясното мляко, малко брашно и захар- разбърквам и готово. Изчаквате хубаво да се надигне и действате към следващата стъпка.

Пресявам брашното. правя кладенче в него и започвам да добавям горе изброените продукти и активираната мая.

Пита "Макови ролки"

След това започвам да бъркам с лъжица докато се постигне някакво тесто, добавям малко брашно и доомесвам на ръка. Получава се меко тесто, което да не лепне по пръстите. Изчаквам 20 минути да почине малко, след това разделям на две равни части. Разточвам едната част с дебелина на листа 2-3 мм. Правя си смес от кравето  масло и фъстъченото масло с него ще намажа върху разточеният лист. Поръсвам с половината от маковите семена.

Пита "Макови ролки"

След това завивайте на руло и след това нарежете на парчета с остър нож с дебелина около сантиметър.

Пита "Макови ролки"

После готовите парченца подредете в намазнена тава с диаметър 30 см.

Пита "Макови ролки"

Така се постъпва и с другата част от тестото. Подредете хубаво маковите ролки. След това оставете питата на топло за 30 минути. Преди да сложите във фурната намажете с разбитият жълтък и вода. Пече се в предварително нагрята фурна на 180 С. Печете до златисто. Преди да извадите от фурната, направете проба с дървен шиш и ако по него няма трошици значи питата е готова.

Пита "Макови ролки"

Извадете от фурната и покрийте с памучна кърпа за кратко. А, след това може да опитате и да се насладите максимално на тази Пита “Макови ролки”. Голяма вкусотия, без да преувеличавам, страхотна е!

Пита "Макови ролки"

Добър Апетит и да ви е сладко! 🙂

Пита "Макови ролки"

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Пита "Макови ролки"

Коментари