Кюфтенца по Цариградски

Няма да е никак трудно да се сетим за произхода на тези кюфтенца. Това ястие е от турската кухня, но е предпочитано ястие и у нас. Първо, че всеки обича кюфтенца и второ, че гарнитурата много хубаво се допълва с тях. Няма друг начин на Цариградските кюфтенца, единствено може да се предложат с картофено пюре, направено по този начин, който ще опиша. Всякакви други вариации са само идеи.

Кюфтенца по Цариградски

Продукти:

За кюфтенцата: 600 гр. телешка кайма, 1 глава кромид лук, 1 филийка хляб, 1 яйце, черен пипер, кимион, чубрица, магданоз пресен, брашно за овалване,1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. олио

За пюрето: 1 кг. картофи, 70 гр. краве масло, приблизително 1 ч.ч. прясно мляко като коригирате колко да бъде гъсто пюрето

Начин на приготвяне:

Картофите може да сварите по два начина. Единият начин е да ги обелите предварително, а другият да сварите и после да обелите, но преди да сложите да се варят картофите ще трябва хубаво да ги измиете на течаща вода. Както и да е картофите са сварени и трябва да се обелят и да се оставят да се охладят.

Кюфтенца по Цариградски

Хубаво е каймата да се омеси поне два часа преди да започнете да пържите. Защото каймата ще приеме аромата от подправките и кюфтенцата ще станат сочни и вкусни, както трябва и да бъдат. За това започваме с каймата. Накиснете филийка хляб в прясно мляко. Сложете каймата в удобен съд за да ви е удобно да месите, после добавете яйцето, подправките, ситно накълцаният лук и изцедената филийка.

Кюфтенца по Цариградски

Омесете хубаво, покрийте със стреч и оставете да престои около 2 часа. След това наново премесете и започнете да овалвате малки кюфтенца с големина на орех. Оваляйте ги в брашно и подгответе тигана с мазнина да загрее на котлон.

Кюфтенца по Цариградски

След това в нагорещеното олио започваме да пържим до златисто. За да стават сочни Кюфтенца по Цариградски, когато ги обръщате не ги дупчете с вилица, а използвайте щипка или обръщайте с лопатка. Само не ги пробождайте. После извадете готовите в удобен за вас съд.

Кюфтенца по Цариградски

Нека да продължим с картофеното пюре като картофите се  намачкват с преса. След това добавих половината от прясното мляко и маслото, сол на вкус и продължаваш да пасираш на ръка. Искам когато правя тези Кюфтенца по Цариградски, пюрето да е много нежно и фино. След това с остатъка от млякото се коригира гъстотата на пюрето. То трябва да е със средна гъстота, в крайна сметка ще се консумира с вилица, не с лъжица!

Кюфтенца по Цариградски

Накрая сипвам картофено пюре, подреждам кюфтенцата отгоре, поставям стръкче пресен магданоз и ястието е готово. Няма по-добро от домашно приготвената храна. А тези Кюфтенца по Цариградски са разтапящи. Сочни малки кюфтенца и пюре от картофи ухаещо на масло!

Да ви е сладко и кажете като ги опитате!

Кюфтенца по Цариградски

Не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Кюфтенца по Цариградски

Коментари