Шоколадово Суфле или Лава Кейк

Шоколадово Суфле или Лава Кейк, както и да го наречете все е вярно и става въпрос за едно и също нещо. Обаче, ако разгърнете менюто в някой изискан ресторант, то там най-вероятно ще прочетете Шоколадово Суфле. Този десерт, освен, че е много интересен е и много вкусен. Още с първата лъжица ще усетите едно насищане за сладост, но шоколада така ви примамва, че не можете да се спрете само с една лъжица. Това е уникален десерт, отвън е с вкус на шоколадово брауни, а отвътре Лавата е сърцевина от разтопен шоколад. Комбинацията е повече от страхотна.

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

Продукти:

4 яйца+4 жълтъка, 200 гр. захар, 200 гр. черен шоколад Extra Cocoa, 200 гр. брашно, 200 гр. краве масло

За намазване на купичките:

50 гр. краве масло и 2 с.л. какао

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Първо започваме с разтапянето на шоколада. Разтапя се на водна баня като двата съда който си избирате трябва единият да влиза в другият, но сипвайки водата в долният съд, тя не трябва да опира до дъното на другият. Фактически, шоколада и маслото да се топят само от топлият въздух. И така начупете шоколада на дребни парчета, добавете маслото и разтопете като от време на време се разбърква.

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

Отместете от котлона когато е напълно разтопено и е еднородно.

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

Докато шоколада се разтапя използвайте времето като подготвите купичките. Купичките намажете с масло и поръсете с какао.

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

Моето масло беше разтопено и се наложи да вкарам купичките в хладилник за 5 минути. Мисля, че ще е по-добре ако се мажат с леко размекнато масло и тогава няма да има нужда да вкарвате в хладилник. Като приключим с намазване на купичките напудряме с какао от вътрешната страна върху намаслената повърхност. Разбиваме яйцата с жълтъците и захарта. Използваме  миксер на висока скорост. Към разбитите яйца се добавя шоколадовата смес, която трябва да е охладена до толкова, че като потопите пръст в нея да не ви пари! Шоколада се добавя по малко на порции, като продължавате да бъркате с миксера. Накрая добавете и пресятото брашно, също постепенно и на порции, не на веднъж.

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

След като сме готови със сместа, започваме да пълним купичките като нивото на сместа да е един пръст под ръба.

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

След това сме готови да печем на 180 С с вентилатор за 12 минути. И нито минута повече! След като са готови извадете от фурмата, пригответе чинийките и Олеее. Обърнете суфлето в чинийка и поръсете с пудра захар. Добър Апетит!

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

Това е най-хубавият момент, когато с лъжица отчупиш от суфлето и се разтече шоколад. Радост за очите.

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Шоколадово Суфле или Лава Кейк

Коментари