Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

Това е един много бърз и лесен начин за Домашно Многолистно Тесто (Бутер тесто). Направеното тесто е идеално за кроасани и каквото друго се сетите да си направите. Не обичам да си пилея времето. Привърженик съм на идеята за бързо и вкусно, но това далеч не значи, че няма да е изискано. Това тесто може да си го приготвите, да го съхраните в хладилна камера и когато имате идея да го употребите функционално.

Продукти:

600 гр. брашно, 300 мл. топла вода (около 36 С), 14 гр. суха мая, 80 гр. разтопено краве масло, 30 гр. захар,     1 ч.л. сол и 250 гр. краве масло за намазване на разточените кори

Начин на приготвяне:

Активирайте маята с част от водата, добавете захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да втасва. През това време пресейте брашното и го поставете в купа в която ще забъркате тестото. Направете кладенче и добавете водата и втасалата мая и сол, разбъркайте леко с лъжица и добавете разтопеното масло.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

Бъркайте докато се усвои цялото брашно. След това го поставете на плот и започнете да месите в продължение на 10 минути. Да стане гладко и еластично.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

След това поставете в омазнена купа и изчакайте да удвои обема си. Времето на втасване зависи от топлината в стаята, при мен се получи за 35 минути. След това с омазнени ръце без да се добавя брашно разделям на 4 равни части с тежина на едната топка около 254 грама.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

След това покривам със стреч, изчаквам 10 минути, като през това време си приготвям плота на който ще разточвам тестото. Поръсвам с брашно и леко разточвам като гледам да предам правоъгълна форма на кората.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

Разделям маслото на 4 равни части и с едната част намазвам цялата кора. Навивам на четири.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

Получавам такава форма, която покривам със стреч и прибирам в хладилник.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

Изпъвайте хубаво ръбчетата за да не стои намачкано и после да ви изиграе лоша шега. После разточвам втората кора и нея като първата- разточвам и омазвам  с масло. Тогава вадя предната разточена кора и я поставям върху листа и така навивам пак на четири пъти. Така получавам едно по-голямо парче. Увивам в стреч и пак прибирам в хладилник. И така цялото тесто. Разточване, омазване и навиване.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

И накрая увивам в стреч и прибирам в хладилника за около 4-5 часа, но и 6 да го оставите не е беда.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

След като тестото е престояло, изваждаме от хладилника и разделяме на две части.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

Види му се краят!

След това вземаме едната част поставяме на набрашнен плот и разточвам като отрязаната част да сочи нагоре. Точете без да натискате, леко и плавно.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

След това набрашнете, прегънете и увийте стреч. Така направете и втората част от тестото. След като увиете в стреч е готово за дълбоко замразяване и съхранение.

Домашно Многолистно Тесто- Бърз начин

В следващите публикации ще ви покажа, как аз употребих тестото. Така, че не изпускайте, ще има изненади!

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари