Бански Попарник

Има едно място сгушено в Пирин, запазило българския дух от векове. Въздухът е чист, не можеш да му се наситиш.  Това е Банско, любимото ни място за почивка. Хората тук са мили и общителни. Никога не пропускам възможност да науча нещо ново, така и този път направих. Заприказвах се с една жена, която работеше в магазин за дрехи и в един момент, вече, тя ми разказваше за типичните гозби на банскалии. Водех си бележки по време на разговора, а за нея това беше приятно, като казваше – Все едно ми вземате интервю! 🙂 Но все така продължаваше да ми обяснява, кое как се прави. Разговора приключи с жената от магазина, разходихме се из града и после се прибрахме в хотела. Минаха месеци от тогава, но надеждата ми да опитам този Бански Попарник не угасна и ето днес вече го споделям, и с вас. Никога не се колебайте дълго време за хубавите неща, а действайте на мига!

Бански Попарник

Продукти:

1 яйце, 350 мл. вода, 200 гр. сирене за плънка, 1 пакетче суха мая, 200 гр. свинска мас, 120 гр. краве масло, сол, 600- 700 гр. брашно

Начин на приготвяне:

Активира се маята с част от водата (водата да е леко хладка), малко брашно и 1 ч.л. захар. Изчакайте хубаво да се надигне като гъба. Пресейте брашното, направете кладенче и добавяйте, маяната смес, яйцето, остатъка вода и 3 с.л. разтопена мас. Замесете хубаво меко тесто, но не лепнещо по пръстите. След това смесете маста с маслото и ги разтопете до втечнено състояние, но когато го ползвате не трябва да е топло. Тази смес се използва за обилно намазване на тестото. Поставете в намазнена купа тестото да втасва на топло за около 30 минути.

Бански Попарник

След това не го премесвайте, и не добавяйте повече брашно! Разделя се на 10 топки и всяка се работи по отделно. Омазнете си хубаво ръцете и разтелете топката добре с пръсти да получите в диаметър 15-18 см. Поръсете сирене и навийте на руло.

Бански Попарник

Бански Попарник

Навийте на охлюв и поставете в средно голяма омазнена тава. Така продължете докато свършат всички топки и изпълните тавата.

Бански Попарник

След като приключите с тази операция и вече сте подредили в тавата, намажете с остатъка от маслената смес и оставете да втасва за 30-40 минути. След това печете в предварително нагрята фурна на 180 С до пълно изпичане.

Бански Попарник

Преди да извадите от фурната е хубаво да проверите с дървен шиш и ако излиза чист без трошица по него значи е готов. Извадете Банският Попарник и покрийте с памучна кърпа за кратко. Имайте търпение, нека малко да се охлади и без това не е полезно да се яде тестени докато са врели!

Бански Попарник

После отчупете и му се насладете, както на вас ви харесва. Добър Апетит!

Бански Попарник

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Бански Попарник

Коментари