Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Опитвала съм различни видове Тирамису, но такъв не бях опитвала до сега. Когато стане дума за десерт, всичките ми сетива настръхват. Тогава се чувствам като фея в кухнята. В десерта влагам много любов и сякаш всичко си идва на мястото от само себе си. Дори и сънищата ми са цветни. Този вкус на това Руло с крем Тирамису, ще ви плени и пренесе в друг Свят. Забележително и толкова вкусно! Искаш ли и ти да го опиташ? Искаш ли и ти да останеш омагьосан от него? 🙂 Тогава опитай и не се колебай!

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Продукти:

За блата: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ванилова захар

За крем: Тирамису: 2 жълтъка, 1/2 ч.ч. захар, 250 гр. маскарпоне, 1 ч.л. ром, 2 белтъка, щипка сол

За сиропиране: 1 к.ч. силно кафе, 1 ч.л. ром, 1 с.л. захар

За поръсване отгоре: Какао

Начин на приготвяне:

Не е трудно да си направиш пандишпанов блат. Дали ще е за торта или за руло, способа е един и същ. Преди години когато се събирахме с приятели за празници всеки правеше по нещо, а на мен се възлагаха винаги десертите. Казваха Мими знае най-добре, какво да ни приготви. Обаче веднъж имахме гост, който доста умело познаваше сладкишите и той ми даде съвет за добър пандишпан. Каза така: Яйцата винаги трябва да бъдат със стайна температура и спри да слагаш тоя бакпулвер в пандишпана! Уау, викам си аз, ами да пробвам да видя каква е разликата. Сега ще ви кажа- Да, огромна е!

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Да направим уникален Пандишпан

Започнете да разбивате яйцата, като постепенно добавяте захарта и докато захарта се разтапя, ще видите как сместа започва да набухва. Смесете брашното с ваниловата захар и ги пресейте. Пандишпана обича да има въздух. Спрете миксера и започнете с бъркалка да добавяте от брашното като не бързате, а сипвате постепенно и с леки въздушни движения, докато сместа се уеднакви. Задължително си загрейте фурната предварително на горен и долен реотан. Не използвайте вентилатор, защото блата ще се изсуши прекомерно много и после ще се чупи, а ние не искаме това!

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

След това намажете правоъгълната  тава с масло или мазнина и застелете с оризова хартия. Хартията трябва да е само по дъното на тавата, без да опира по страниците на тавата. Сипете готовата смес в тавата и разнесете с шпатула навсякъде равномерно. После сложете да изпечете блата, на средно ниво във фурната. Ще видите блата как започва да се надига като гъба, но не се изкушавайте да отваряте врата на фурната. Печете около 12-13 минути на 170 С, моят блат за толкова се изпече. Печем до златисто, без да прегаряме!

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Намокрете една памучна кърпа, но хубаво я изцедете, след това постелете на плот и поръсете със захар. Изваждате блата и го обръщате върху кърпата. Отлепете хартията и я обърнете върху блата или може да използвате нова такава. След това навийте на руло и оставете да се охлади напълно.

Стъпка към крем Тирамису

Разбиват се жълтъците със захарта, отново много добре до побеляване. Маскарпонето се разбива с рома. Белтъците се разбиват с щипка сол до сняг. След това се смесват жълтъците с маскарпонето и на порции се добавят белтъците като бъркате с телена бъркалка, така ще запазите обема и крема ще остане пухкав и лек като перце.

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Да си направим кафе

Сварете вода. В кафена чаша сипете 2 ч.л. нес кафе с 1 с.л. захар и ром и долейте вода. С тази течност ще сиропираме блата. Вече навсякъде ухае на Тирамису!

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Сглобяване на рулото

Разгънете блата и сиропирайте. След това нанесете от крема, като едната част отделите за отгоре. разнесете крема и навийте на руло.

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Отрежете в двата края и намажете с останалият крем. Приберете в хладилник за няколко часа. Преди да сервирате поръсете с Какао. Вече сме готови да опитаме. Да ви е сладко!

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Важно Съобщение: Започнаха номинациите в Блоговодител. Щастлива съм да ви споделя, че  съм класирана в две категории, като едната е “С аромат на ванилия”, а другата е “Топло от фурната”. Ако съм успяла да ви впечатля с моите рецепти, то ще се радвам да гласувате за мен- “Хубава Жена”- Митка Угринова. За тази цел посетете Кулинарни награди регистрирайте се и гласувайте. Благодаря Ви предварително за оказаното доверие към мен!

Пандишпаново Руло с крем Тирамису

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари