Ябълкова Пита

Споменавала ли съм някога, колко много обичам ябълки? Да, сигурно съм най-големият ябълкояд на Света. Задължително трябва да имам много свежи ябълки. Обичам да ги консумирам всякак, пресни, на сладкиши, в кексове, кейкове и както още се сетите. Първо са много полезни и са богати на пектин и второ имат прекрасна овална форма с чуден аромат. Сещате ли се пък, колко приказки има за ябълката, като започнем от Адам и Ева и свършим със Златната ябълка. Многобройни са! Май, всичко се върти около ябълката 🙂 С тая рецепта нямам намерения да ви затруднявам, а искам да ви дам още една идея и да опитате тази вкусотия.

Ябълкова Пита

Продукти:

1 яйце, 60 мл. олио, 7 гр. суха мая, 120 мл. прясно мляко, 4 ч.л. захар, 1 щипка сол, 2 ябълки, брашно колкото поеме, канела, кафява захар, 1 жълтък за намазване, пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Активирайте маята с част от прясното мляко малко захар и брашно, да се получи на кашица. След това оставете хубаво да се надигне като гъба. През това време си пресейте брашното. Направете кладенче в него и добавете, яйцето остатъка прясно мляко, захар, сол, олио и втасалата мая. Разбъркайте и омесете хубаво еластично тесто. След като спре да лепне по пръстите, поставете в омазнена купа и завийте със стреч, за да си почине и втаса. Втасването продължава докато удвои обема си.

Ябълкова Пита

Докато тестото втасва, нарежете ябълките на резенчета и после поръсете с канела.

Ябълкова Пита

След като тестото е готово разделете на две. С точилка разточете с дебелина 5 мм и после нарежете на ленти с ширина 3 см. Подгответе формата в която ще печете като я намажете с масло или покриете с пергамент. След това започнете да сглобявате Ябълковата Пита, като в края долепите до стената една от лентите и после редите парчета ябълки като преди това оваляте ябълките в брашно. Така продължете като тестените ленти и ябълковите резени се редят концентрично, докато изпълните цялата форма. Формата е с диаметър 24 см.

Ябълкова Пита

И на края в центъра завършите като поставите едно навито рулце от лентите.

Ябълкова Пита

Сега оставете за около 30-40 минути да почине, загрейте фурната на 180С. Преди да сложите да печете намажете с жълтък и поръсете с кафява захар. Така ще получите съблазнителен загар и хрупкава коричка.

Ябълкова Пита

Печете до златисто,

ако имате съмнение проверете с дървен шиш, ако излиза чист без трошица по него, значи е готова. Изчакайте 10 минути и извадете от формата, а след това поръсете с пудра захар.

Ябълкова Пита

Излишно е да ви казвам, че се получи много вкусно, то и по вид си личи. Добър Апетит и хубави дни!

Ябълкова Пита

Важно Съобщение: Започнаха номинациите в Блоговодител. Щастлива съм да ви споделя, че  съм класирана в две категории, като едната е “С аромат на ванилия”, а другата е “Топло от фурната”. Ако съм успяла да ви впечатля с моите рецепти, то ще се радвам да гласувате за мен- “Хубава Жена”- Митка Угринова. За тази цел посетете Кулинарни награди  регистрирайте се и гласувайте. Благодаря Ви предварително за оказаното доверие към мен!

Ябълкова Пита

Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари