Пъстра Козуначена Плетеница

Ето, че остават броени дни до Великден. Този празник искам да е пъстър, свеж и богат. Мисля, че тази Пъстра Козуначена Плетеница идеално ще запълни нашата трапеза. Постигнах върховен вкус с ароматни плодове, свежи лимонови и портокалови корички, хрупкава захарна коричка. Трябва да се опита, направете празника забележим. Няма как, отново ще спечелите овациите на гостите. Красив, вкусен, примамлив, поне аз не мога да откъсна поглед от него. Експлозия от вкусове!

Пъстра Козуначена Плетеница

Продукти:

3 яйца, 180 мл. прясно мляко+ 5 мл. за какаовото тесто, 1 пакетче суха мая-10 гр, 100 гр. захар, 100 гр. мас,      1 ч.л. екстракт ванилия, лимонови и портокалови корички, 1 к.л. сол, 500 гр. брашно, 40 гр. макови семена,    1 с.л. какао, 100 гр. тъмна стафида, 100 гр. захаросани плодове

За отгоре: 1 жълтък, 1 ч.л. прясно мляко, бадеми за украса и захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Активирайте маята с част от млякото, добавете малко брашно и 1 ч.л. захар. Разбъркайте на кашица и оставете хубаво да се надигне. Пресейте брашното и направете кладенче, добавете яйцата, останалото мляко, ароматите, коричките, захар и половината от маста. Накрая добавете и втасалата мая. Започнете да бъркате с лъжица докато започне да се събира на тесто. След това преместете на плота и продължете да месите като добавяте останалата мас. Нека хубаво да се усвои. Ако ви се струва, че тестото е прекалено още меко и лепне по пръстите добавете 1-2 с.л. брашно, но не прекалявайте с него.

Пъстра Козуначена Плетеница

Тестото трябва да е меко като обечката на ухото. Пухкаво и нежно. След това разделете на три равни части. Поставете в различни съдове, които са предварително омазнени.

Сега е момента да си направим какаовото тесто.

Вземете едното тесто, натиснете с юмрук в средата да се получи ямка и сипете 5 мл. прясно мляко с       1 с.л. какао. Омесете хубаво докато постигнете еднородна смес. След като е готово поставете го в отделен омазнен съд. Покрийте и трите съда със стреч и оставете да втасва за около час, хубаво да удвои обема си. И не забравяйте, козунаците обичат топлите стаи!

Пъстра Козуначена Плетеница

Докато тестата втасват може да си приготвите захаросаните плодове. Ще ви кажа моят начин, много е лесно. Вземете различни сушени плодове- златна стафида, кайсия, боровинка, ананас. Нарежете кайсията и ананаса на дребно. Смесете ги в купичка с 2 с.л. мед и 1 с.л. коняк. Така хем омекват от алкохола и се подслаждат деликатно от меда.

Пъстра Козуначена Плетеница

Тестото е втасало и е време да започнем да работим. Вземете едната бяла топка и разточете лист с дебелина 3-4 мм. и с големина 15 на 30 см. Докато разточвате не се добавя брашно, напротив хубаво е плота да бъде предварително омазнен. Така ще се получат хубави фитили. Поръсете сусам и навийте на руло.

Пъстра Козуначена Плетеница

След това вземете второто бяло тесто и него разточете по същият начин, но това го поръсете със сочните захаросани плодове. и отново завийте на руло.

Пъстра Козуначена Плетеница

Накрая вземете и какаовата смес. Повторете техниката с точилката и поръсете с тъмната стафида. След това навийте на руло.

Пъстра Козуначена Плетеница

Имаме три ролки с пълнеж. Поставете на равен плот и ги сплетете.

Пъстра Козуначена Плетеница

Преди да сложите плетеницата във формата я омазнете.

Пъстра Козуначена Плетеница

Сега оставете да почива на топло и да удвои обема си. Загрейте предварително фурната на 180 С. Когато козунака втаса, преди да го сложите във фурната се намазва със смес от разбит жълтък и прясно мляко. Украсете с бадеми и поръсете със захар. Ами всичко е ОК,

Време е да печем

Аз го изпекох на първо ниво на фурната за около 40 минути. Искам да направя едно допълнение: всяка фурна пече по различен начин, затова преди да извадите от фурната проврете с дървен шиш и за да запазите горната коричка от прегаряне покрийте с фолио.

Пъстра Козуначена Плетеница

След като се изпече  извадете от фурната, но не бързайте да го вадите от формата! Изчакайте 10 минути и след това вече го извадете. Знам, че е много трудно да се изчака да се охлади напълно, защото аромата е убийствено вкусен. 🙂 Аз разбира се изчаках и никой не посмя да го пипне, пък и когато е изстинал добре по-лесно се режи на парчета.

Пъстра Козуначена Плетеница

Ето, че дойде момента в който ще седна и ще се насладя на това творение. Абсолютен е! Уникално вкусен и примамлив! Да ви е сладко!

Пъстра Козуначена Плетеница

Важно Съобщение: Започнаха номинациите в Блоговодител. Щастлива съм да ви споделя, че  съм класирана в две категории, като едната е “С аромат на ванилия”, а другата е “Топло от фурната”. Ако съм успяла да ви впечатля с моите рецепти, то ще се радвам да гласувате за мен- “Хубава Жена”- Митка Угринова. За тази цел посетете Кулинарни награди  регистрирайте се и гласувайте. Благодаря Ви предварително за оказаното доверие към мен!

Пъстра Козуначена Плетеница

Пъстра Козуначена Плетеница

Пъстра Козуначена Плетеница

Коментари