Няма човек на Земята, който да не е опитвал сладкиш с ябълки. Но този е по-различен, защото без да се сиропира се получава голяма вкусотия. Множеството ябълки са толкова фини и ненатрапчиви и като добавиш канела, ванилия се превръща в неустоим сладкиш. Сърцевината е мека и сочна, а отгоре е гарниран с филирани бадеми, с коричка хрупкава и ухаеща на карамел.
Продукти:
1,200 кг. ябълки, 4 яйца, 130 гр. кисело мляко, 200 гр. брашно, 1 бакпулвер, 160 гр. кафява захар, 1 щипка сол, 1 ванилия, 1 ч.л. канела, 1/2 лимон за ябълките
За отгоре: филирани бадеми, 40 гр. кафява зар
Начин на приготвяне:
Пригответе си продуктите на плота да са ви подръка и след това почистете ябълките от семките и корите. За фини парчета използвах домакинско ренде, с него стават перфектно.
След като рендосате цялото количество ябълки добавете лимонов сок и разбъркайте. Така ябълките ще се запазят свежи.
Оставете сега ябълките настрана и започваме да разбиваме яйцата. Към тях добавям захар и кисело мляко. Брашното предварително съм смесила с бакпулвера, ванилията и канелата. Тази смес добавям на порции към разбитите яйца. Продължете да бъркате докато стане хубава еднородна смес.
Загрейте фурната предварително на 180 С. След това получената смес сипете при ябълките и объркайте внимателно.
Подгответе си форма с диаметър 25 см. застелете дъното с пергамент, а страните намажете с масло. Сипете готовата смес, след това поръсете със захар и филирани бадеми.
Печете около час като минат 50 минути проверете с дървена клечка за всеки случай, защото всяка фурна пече по различен начин. Трябва да имате контрол върху печивото, така е със всичко. 🙂 След като се изпече, извадете от фурната изчакайте да се охлади и тогава преместете на поднос, поръсете с пудра захар и се почерпете!
Времето леко се затопля, но още е студено навън, затова реших, че едно чайче ще ми дойде добре в това време. Бодвам с виличка и опитвам от сладкиша. Трудно е да чакаш да се охлади!
Да, да, добър вкус. Ако имате ябълки в изобилие ето ви един вариант, който може да опитате сега!
Не пропускайте да харесате моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар