Дърпани вити банички са идеалната закуска сутрин. Тази рецепта сега, която ще споделя с вас е реална и резултата е зашеметяващ и ще ви кажа защо. Преди когато в тестото добавях оцет, баничките ставаха жилави, а сега добавям бакпулвер. Тези дърпани вити банички, са толкова ефектни и крехки, че нямам думи да ви опиша. Ако, решите да си запазите от тях за следващият ден, те ще са отново така вкусни както в предния ден! 🙂
Продуктите са малко, но достатъчно, за да ги направите. Просто перфектни. Лесна закуска и всеки ще се справи без да използва точилка.
Продукти:
450 гр. брашно, 280 гр. хладка вода, 1 с.л. сол, 10 гр. бакпулвер
олио, 125 гр. краве масло, 400 гр. краве сирене
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купата в която ще замесите Дърпани вити банички. Добавете водата, солта и бакпулвера.
Разбъркайте и омесете меко тесто. Извадете тестото на набрашнен плот и доомесете. След това омазнете с олио и оставете за 1 час да почива на стайна температура.
След това разделете тестото на 9 равни части (големината е малко по-голяма от орех). Оформете на топчета, намажете с олио и покрийте с найлон.
Работи се с омазнени ръце и плот. Топчето се поставя на плота и започва да се изтегля с длани и пръсти, докато стане толкова тънко, че да можеш вестник да четеш през него.
Ако някъде се скъса или пробие кората, това да не ви притеснява. Няма какво да изтече от там! Така, че действайте смело! Готовата кора намажете с разтопено масло и поръсете сирене.
След това навийте на руло и после на охлювче. Дърпаната вита баничка поставете в тава покрита с пергамент и продължете със следващата, така докато приключите с всички.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180°С до златисто.
След като сме ги подредили в тавата отново се намазват с масло отгоре с помощта на четка. Фурната се отваря когато видите, златистият цвят. Ах, как хубаво само ухаят, като в домашна пекарна! След като са готови изваждам от фурната и покривам за кратко с памучна кърпа.
И все пак, домашното е най-хубаво и вкусно. Коричката отгоре е хубава и хрупкава, а в средата е мека и приятна. Вече няма да се дърпам с баницата 🙂
Тези дърпани вити банички сервирах с кисело мляко и моето любимо сладко от ягоди. Комбинацията от сладко и солено за мен е много добра 🙂 , а за вас не знам. Може би с чаша айрян, както и да ги предложите все ще свършат. Както казва един мой познат- “И папера им няма да остане!”
Добър Апетит!
Коментари
Публикуване на коментар